Nationale Buitenspeeldag: lekker buiten zwemmen!

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan 10 jaar de Nationale Buitenspeeldag. Vandaag is het weer zover en in heel Nederland wordt van alles gedaan om kinderen lekker te laten buitenspelen. Ontzettend leuk natuurlijk, maar bovenal heel belangrijk want kinderen spelen steeds minder buiten. En dat is zorgelijk, buitenspelen is natuurlijk heel gezond. Net als buitenzwemmen. Dus op naar het buitenbad op deze Nationale Buitenspeeldag. En natuurlijk ook al die dagen erna!

Geluk en welbevinden

Buitenspelen is super belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Uit onderzoek onder ouders naar ‘buiten spelen in de wijk’ is naar voren gekomen dat 15% van de kinderen helemaal nooit buiten speelt. Dit vindt Jantje Beton alarmerend. “Deze kinderen die nooit buitenspelen lopen hierdoor het risico zich niet optimaal te ontwikkelen”, zegt Dave Ensberg-Kleijkers (directeur van Jantje Beton). “Buitenspelen is namelijk goed voor hun gezondheid, hun zelfvertrouwen, hun intellectuele ontwikkeling, de manier waarop ze met andere kinderen samenwerken en hun gevoel van geluk en welbevinden”.

De cijfers

Jantje Beton heeft eind 2018 twee onderzoeken uit laten voeren door Kantar Public om meer te weten te komen over buiten spelen en wat nodig is om deze trend te keren. En wat blijkt?

  1. Gemiddeld spelen kinderen 8,4 uur per week buiten en maar liefst 15% van de kinderen speelt nooit buiten. Opmerkelijk is dat het hierbij vooral om kinderen uit hogere sociale klasse gaat die wonen in de Randstad.
  2. Meer dan de helft speelt in de eigen tuin of op de stoep in de buurt. Daarnaast is een speeltuin met voorzieningen, het grasveldje en het schoolplein een favoriete plek.
  3. Vaak spelen kinderen met vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt of met broers of zussen, 53% speelt vaak alleen.
  4. Zo’n 40% van de ouders weet niet wat kinderen buiten doen. Ter informatie voor hen: trampoline spelen, bouwen en skelteren.
  5. De meeste kinderen (57%) gaan op eigen initiatief naar buiten.
  6. De belangrijkste barrière bij ouders is een onveilige verkeerssituatie, ouders uit de hoogst sociale klasse brengen vooral zelf de minste tijd buiten door.
  7. Volgens ouders geeft de helft van de kinderen de voorkeur aan digitale speelmogelijkheden boven buitenspelen en 35% laat weten dat er niet altijd een speelkameraadje is.
  8. Zo’n 47% vindt dat hun kind voldoende buiten speelt, 45% zou willen dat hun kind meer buiten speelt.

Nog op zoek naar tips om ouders naar het buitenbad te krijgen? Lees: Nog een summer work out? Kataqua geeft tips!

Buitenspelen in het buitenbad

Wat kunnen we uit dit onderzoek opmaken? Kinderen vinden buitenspelen nog steeds leuk, de meeste kinderen gaan op eigen initiatief naar buiten. Als het niet lukt is het vaak een gebrek aan speelkameraadjes en ouders zijn vaak bang voor een onveilige situatie buiten. Bijna de helft zou willend at kinderen vaker buiten spelen, maar ouders brengen zelf ook minder tijd door buiten. Als ik dat zo lees zie ik gelijk mogelijkheden voor het buitenbad. Het is er veilig, je vindt er veel speelkameraadjes en ook nog eens genoeg vertier voor ouders. Eerlijk zijn, wat is er nu leuker dan samen met je kind in het water te vertoeven en van de glijbaan af te sjezen? Meer buitenspelen: op naar het buitenbad!

Hellebrekers