Zo houd jij je zwemkleding goed op vakantie

Natuurlijk zwem je vaak en ligt jouw zwemkleding niet het hele jaar in de kast niks te doen. Maar ondanks dat wordt ook jouw zwemkleding waarschijnlijk in de vakantie iets intensiever gebruikt. Is de vraag: hoe houd je dan je zwemkleding op vakantie goed? Op Glow magazine las ik een aantal goede tips waardoor je zwemkleding langer meegaat.

Zwemkleding is natuurlijk een gevalletje apart. De stof kan heel gauw dun worden. Niet heel raar als je bedenkt dat de meeste zwemkleding wordt gemaakt van een elastische stof bestaande uit 80% polyamide en 20% elastomeer, een soort rubberdraad wat je kunt vergelijken met een elastiekje. Dit elastomeergaren is heel kwetsbaar en breekt snel als het aangetast wordt. De stof verliest zijn rek en er ontstaan dunne plekken, omdat daar het elastomeer garen is verdwenen.

 1. Uitspoelen
  Na een duik in het zwembad moet je eigenlijk gelijk je zwemkleding uitspoelen. Niet met koud water, maar lauw of warm water. Zo spoel je alle chloorresten er nog uit met vers en schoon water. Nu kun je op vakantie natuurlijk niet na elke duik je badkleding spoelen. Maar na je laatste duik van de dag, is het dus zeker geen overbodige luxe.
 2. Wasmachine? Nee!
  En als je denkt, laat dat spoelen maar zitten, ik wacht wel weer op een wasje op vakantie of thuis. Slecht idee. Je zwemkleding schoonmaken door het in de wasmachine te stoppen is funest voor je zwemoutfit. Je denkt misschien fijn wasje, wat kan er gebeuren? Maar… de omwentelingen, het wasmiddel en de centrifuge zijn echt schadelijk voor een badpak of zwembroek.
 3. Ook lezen over uiterlijke verzorging na het zwemmen? Lees: Zwemmen: waar vrouwen van houd…


  Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier. 4. Natuurlijk laten drogen
  Na het uitspoelen in de wasbak -niet in de wasmachine- kun je de badkleding het beste op een zo natuurlijke manier laten drogen. In de douche hangen of over een tentlijntje zodat het kan drogen aan de lucht is prima. Vermijd zonlicht, dit is namelijk niet bevordelijk voor de levensduur van badkleding. Dus denk vooral niet het even lekker in het zonnetje te hangen, dan is het weer lekker snel droog.
 5. Ga niet overal zitten
  Heerlijk pootje baden aan de rand van het zwembad? Niet doen, de ruwe zwembadranden zijn niet bevordelijk zijn voor de levensduur van badkleding. Natuurlijk is het goed dat het ruw is zodat jouw kroost minder snel uitglijdt, het ruwe oppervlak schuurt een laagje van je badkleding af of je krijgt kleine ‘ophaaltjes’. Dan toch maar weer snel naar die ligstoel.
 6. Wissel af
  Net als bij andere sportkleding is het ook heel goed om af te wisselen. Voordeel is dat het langer kan drogen en door het afwisselen wordt het per stuk wat minder intensief gebruikt. Zo gaat het langer mee en heb je er dus langer plezier van. Nog een voordeel: hoef je niet te kiezen welk setje je meeneemt. En voor een extra setje badkleding heb je natuurlijk altijd wel ruimte in je koffer…
 7. Zonnebrandcrème
  Zonnebrandcrème en badkleding is op vakantie een onvermijdelijke combinatie, maar niet ideaal. Sommige stoffen en afbeeldingen op je badkleding kunnen hierdoor verkleuren. Smeer je daarom een half uur van tevoren in, als de crème is ingetrokken kun je je badkleding weer aantrekken. Weet je ook zeker dat alle crème voldoende is ingetrokken om je te beschermen tegen de zon.
 8. De glijbaan…
  Tot slot, de glijbanen. Het elastomeer garen is dus heel kwetsbaar en als de stof meerdere keren schuurt op bepaalde plekken, zal het uiteindelijk breken. Wat moet je dan doen bij veelvuldig gebruik van de glijbaan? Eigenlijk niks, je kunt namelijk niks doen behalve er niet meer van afgaan. Maar eerlijk wezen, dat is natuurlijk eigenlijk geen optie…

Met dank aan Glow Mag.nl, een online magazine voor een healthy & happy lifestyle en ook te volgen via facebook, twitter en instagram.


advertentie

Pomaz