15 oktober ZwembadBranche Dag

Jeugd beweegt steeds slechter: tijd om te zwemmen!

Net als voorgaande jaren worden ook dit jaar weer de Koningsspelen georganiseerd vlak voor Koningsdag. En omdat sommige basisscholen volgende week al met vakantie zijn, gaat een deel van de jeugd van Nederland vandaag al bewegen nadat men heeft genoten van een gezond ontbijt. De Koningsspelen is een initiatief van oud-tennisser Richard Krajicek en wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation, bedoeld om het bewegen onder de jeugd te stimuleren. En dat is nodig, zo blijkt uit een onderzoek door de Onderwijsinspectie: basisschoolleerlingen zijn de afgelopen tien jaar slechter gaan bewegen. Werk aan de winkel dus!

Slechte scores

De Onderwijsinspectie heeft gekeken naar de prestaties van bijna 2000 leerlingen op 69 basisscholen en ruim 500 scholieren op 20 locaties voor speciaal basisonderwijs (sbo) en deze vergeleken met die van 10 jaar geleden. De resultaten waren niet hoopgevend. Wat vooral opvalt is dat groep 8-leerlingen slecht scoren op verspringen en en dat ze niet goed zijn in het gooien en vangen van een bal. Enkele scores:


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.  1. Werpen en vangen kleine bal via muur: -40% ten opzichte van 10 jaar geleden
  2. Touwzwaaien met landing halve zwaai: -19 ten opzichte van 10 jaar geleden
  3. Balanceren over instabiel vlak: -18% ten opzichte van 10 jaar geleden
  4. 10×5-meterloop, heen en weer sprinten tussen pionnen: 0% ten opzichte van 10 jaar geleden. Detail: hier presteerden de kinderen 10 jaar geleden ook al slecht op.

Lees ook: Zwembaden belangrijk bij sportstimulering jeugd

Er moet wat gebeuren

De cijfers zijn, zeker ook gezien het stijgend aantal kinderen met overgewicht, verontrustend. De Nederlandse jeugd moet meer bewegen. De Koningsspelen is natuurlijk een mooi initiatief. Maar daarnaast moet er ook meer structureel veranderen. Gelukkig zien we wel steeds meer op basisscholen gymlessen die worden gegeven door opgeleide gymleerkrachten. Belangrijk, want uit dit onderzoek blijkt ook dat op deze de leerlingen beter bewegen. In het AD geeft de PO-Raad, sectororganisatie van de basisscholen, ook aan dat er een rol is weggelegd voor het basisonderwijs als het gaat om bewegen. “Kinderen zijn drieduizend uur per jaar wakker en daarvan zitten ze er duizend op school. Serieus investeren in de gezondheid van kinderen, betekent dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen’’, aldus voorzitter Rinda den Besten van de PO raad.

Wat: schoolzwemmen

Serieus investeren in de gezondheid van kinderen, wij zijn voor. Hoe? Door te zwemmen natuurlijk! In het water leren kinderen op een speelse en leuke manier heel veel vaardigheden die goed zijn voor hun motorische ontwikkeling. Maar ook is het uiteraard goed voor de conditie. Daarnaast vinden kinderen bewegen in het water altijd een feest. En de mogelijkheden zijn eindeloos: teamsporten in het water, auquasporten, baantjeszwemmen, wedstrijdjes, toernooitjes. Goed voor de gezondheid én de zwemvaardigheid. Want we weten ook uit onderzoek dat kinderen te weinig blijven zwemmen om de zwemvaardigheid bij te houden. Én -zeker ook een grote meerwaarde- je hebt ook nog eens altijd een opgeleide instructeur die de lessen verzorgt. Hoewel het schoolzwemmen op veel plekken is afgeschaft, zie je gelukkig nog wel hele mooie initiatieven. Maar wat zou het mooi zijn als de overheid in het kader van bewegen én zwemvaardigheid hier weer meer aandacht aan gaat besteden.


advertentie

EasySwim