De visie van Maarten Keuten op de nieuwe zwemwaterwet

Momenteel ligt de nieuwe zwemwaterwet middels internetconsultatie ter inzage. Dit doet vermoeden dat de nieuwe wet, na een aantal keer uitgesteld te zijn geweest, er nu echt gaat komen. Even kort samengevat: de regelgeving is versoepeld, maar het aantal parameters is verhoogd. Het lijkt erop dat de nieuwe wet extra kosten met zich meebrengt, vooral voor de kleinere zwembaden. Maar hoe zit dit nu precies? Wij vroegen Maarten Keuten naar zijn visie op de nieuwe zwemwaterwet.

Voortschrijdend inzicht

Volgens Keuten is het een kwestie van ‘voortschrijdend inzicht’. De branche had kunnen aanvoelen dat de wetgeving zou gaan veranderen. Als de nieuwe wet ingaat, is het namelijk alweer 50 jaar geleden dat de huidige wet is opgesteld. “Ik vergelijk het maar met auto’s, vroeger waren gordels en kinderzitjes nog helemaal niet verplicht. Inmiddels weten we wel beter en zijn dit belangrijke regels waar we ons aan moeten houden. Goed dus dat er nu weer bewust gekeken wordt naar wat nu belangrijk is om te zorgen dat zwemmen gezond is en blijft.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Te rooskleurig

Hoewel Keuten vindt dat een aanpassing van de wet was te verwachten, betreurt Keuten wel dat de overheid de kosten en baten te rooskleurig heeft gebracht. De overheid heeft berekend dat een zwembad straks voor € 100,00 – € 150,00 per dag per bassin water kan besparen. Door dit af te zetten tegen de extra kosten die de wet met zich meebrengt, komt men uit op een positief saldo. “Als je je bedenkt dat een zwembad nu € 25,00 – € 100,00 per dag kwijt is, kan iedereen meteen uitrekenen dat je daar geen €100-150 op kunt besparen. Zeker niet voor de kleine zwembaden.”

Lees ook: Kruip eens in het hoofd van een badplasser…

Investeren

Daarnaast is Keuten het ook niet eens met de bewering van de overheid dat zwembaden die nu alles op orde hebben, straks niet hoeven te investeren. Eén van de parameters die er straks bijkomt, is trichlooramine. Omdat hierop in de huidige wet nog niet wordt getest, weten vele zwembaden niet of ze voldoen. “Mocht blijken dat je als zwembad straks niet voldoet, moet er toch worden geïnvesteerd in een betere luchtbehandeling. Dit is voor zwembaden een kostbare ingreep en kan zeker voor kleine zwembaden een grote uitgave zijn.”

Pro actief

Momenteel worstelt ook Keuten zich door de wet om gebruik te kunnen maken van de internetconsultatie. “Ik vind het goed dat de wet wordt aangepast, maar ik heb nog wel een paar opmerkingen.” Naast het feit dat het goed is om de wet te herzien, hoopt Keuten vooral ook dat de manager hierdoor pro-actiever gaat handelen. Door de nadruk te leggen op doelen en niet op middelen wil de overheid dat managers niet meer afgaan op rapporten, maar bewust kijken naar risico’s en maatregelen. “Als we dat kunnen realiseren hebben we, los van een parameter meer of minder, al veel gewonnen.”


advertentie

VDH Watertechnology