23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Strengere eisen RVS ophangconstructie zwembaden

Climbing a Pile of Files
Recent zijn er wijzigingen aangebracht in de verplichting om als eigenaar van een overdekte zwemaccommodatie te voldoen aan de NCC ‘Praktijkrichtlijn voor inspectie en onderhoud van ophangconstructies, bevestigingsmiddelen en voorzieningen in overdekte zwembaden’ uit 2004. Zwembaden moeten worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van niet-resistent RVS. Indien aanwezig moet dit worden vervangen of moet twee keer per jaar door een externe partij worden gecontroleerd op de aanwezigheid van corrosie. Hierop wordt gehandhaafd door de gemeente, op basis van het Bouwbesluit.

Het Ministerie van BZK heeft door TNO een onderzoek laten uitvoeren naar RVS, mede naar aanleiding van een aantal ongevallen. De resultaten hiervan zijn te vinden in dit rapport. Dit rapport werd op 30 september aan de Tweede Kamer aangeboden. In het rapport wordt de controlefrequentie verhoogd naar iedere 6 maanden, indien in een zwembad niet-resistent RVS aanwezig is.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Hoofdlijnen uit de nieuwe richtlijn:
– Laat uw zwembaden inspecteren op de aanwezigheid van niet-resistent RVS.
– Indien niet-resistent RVS aanwezig is, luidt het advies dit te vervangen.
– Indien niet wordt vervangen, dient u iedere 6 maanden op de aanwezigheid van corrosie door een externe partij te laten controleren. Hierop wordt gehandhaafd door de gemeente, op basis van het Bouwbesluit. Alleen als u deze richtlijn volgt, voldoet u aan de bouwregelgeving.

Bijlagen
TNO rapport RVS 2013
Kamerbrief Veiligheid RVS zwembaden 30-09-13

Een gedachte over “Strengere eisen RVS ophangconstructie zwembaden

  1. Beste Raymond, jouw commentaar is onduidelijk, zoals de zwembadbranche altijd heel onduidelijk is geweest aangaande dit onderwerp.

    TNO en de Minister hebben hieraan toegevoegd: “Het onderdeel moet wel inspecteerbaar zijn”. In het TNO rapport staat: “Het onderdeel is niet inspecteerbaar”. Dus wat de Minster antwoordt aan de Tweede Kamer der Staten Generaal op een ingewikkelde manier is: “Het is verboden”. Over zes maanden zal dit blijken, en dan moeten alle rvs bouten e.d. er sofort uit. Wat is dan het alternatief? De branche gaat dan toch niet weer aankomen met dat peperdure exotische 6% Mo rvs dat nergens te koop is (volgens dezelfde branche)?

    En wat gaat NPZ doen over 6 maanden? Wat als over 6 maanden blijkt dat e.e.a. niet inspecteer en niet reinigbaar is, dus in strijd met EN 13451-1 annex G? En wat gaat VTZ doen? Jullie kunnen niet doorgaan met die amateuristische ‘plafondinspecties’.

    Overigens in EN 13451-1 annex G staat ook heel duidelijk dat het verboden is om A2/A4 toe te passen voor bouten, schroeven, en dergelijke. Ze zijn namelijk niet reinigbaar en niet inspecteerbaar.

    Dit onderwerp is helemaal niet meer vrijblijvend hoor. Er zijn al minstens 13 doden gevallen en waarschijnlijk is het werkelijke aantal doden een veelvoud hiervan. En e.e.a. is al jarenlang wettelijk verboden, herhaald door EN 13451-1 annex G en door de minister van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Reacties zijn gesloten.