Schoolslagknie? Let op spierkracht en techniek

Zwemmen is bij uitstek een geschikte vorm van bewegen wanneer je last hebt van spieren en gewrichten. Maar het kan ook gebeuren dat je last krijgt van kniepijn tijdens en na het zwemmen. Wat kun je daar aan doen? Op ‘Alles over sport’ las ik een interessante blog over kniepijn en zwemmen.

Schoolslagknie

Kinderen in de groei klagen regelmatig over pijn aan de voorzijde van de knieën. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door belasting van het gebogen been.Vroeger werd gedacht dat het kraakbeen aan de achterzijde van de knie verantwoordelijk was voor de pijn. Het kraakbeen zelf is echter niet pijnlijk, maar het kapsel rondom de knieschijf kan wel geïrriteerd raken en pijn veroorzaken, zo ook bij het zwemmen. Bijvoorbeeld bij de schoolslag, waarbij de knieën bij het buigen en strekken de druk van het water moeten weerstaan.

Oorzaken
Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze klachten. Fanatieke zwemmertjes kunnen net iets teveel en tekort op elkaar hebben gezwommen waardoor pijn ontstaat rond de knieschijf tijdens, maar vooral ook na afloop van het zwemmen.Vaak spelen ook verkortingen van de beenspieren (hamstrings aan de achterzijde van de bovenbenen, quadriceps aan de voorzijde van de bovenbenen en de diepe heupbuigers aan de voorzijde van de liezen) en onvoldoende kracht van de heup- en de rompspieren een rol bij het ontstaan en in stand houden van de klachten.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Wat kun je doen?
Verminder in een vroeg stadium van de blessure de trainingsbelasting (of verander deze, door alternatieve trainingsvormen voor de benen te doen). Ook door de techniek te verbeteren, zijn de klachten vaak snel onder controle te brengen. Rekoefeningen voor de beenspieren en spierversterkende oefeningen voor de heupen en de romp kunnen bijdragen aan het herstel en voorkomen herhaling van de blessure. Bij het de schoolslag is het van belang om te werken aan een goede beenslagtechniek.

Lees ook: Lekker zwemmen? zo houd je het langer vol

Andere oorzaken van kniepijn bij zwemmen

Wanneer de pijn op de aanhechting van de kniepees aan het puntje onderaan de knieschijf zit, is er vaak iets anders aan de hand. Bij zwemmers kan overstrekken van de knieën door een verkeerde techniek bij het keerpunt de oorzaak zijn van klachten. De aanhechting van de kniepees op de onderrand van de knieschijf of de groeikern van de knieschijf kan dan overbelast raken.
Verbeteren van de techniek en voorkomen van overstrekken van de knieën bij het keerpunt zijn van belang om van deze klachten af te komen. Pijn aan de binnenzijde van de knie kan het gevolg zijn van overbelasting van de binnenband of van een slijmvliesplooi. Ook bij deze klachten speelt techniek een belangrijke oorzakelijke rol. Overbelasting van de structuren aan de binnenzijde van de knieën kan optreden als bij de schoolslag de onderbenen teveel naar buiten bewegen ten opzichte van de bovenbenen.

Sportarts

Bij twijfel over de oorzaak van de knieklachten van een kind is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij een sportarts. Een adequate diagnose is van belang voor een vlot herstel van de blessure. En daarmee dus belangrijk voor het plezier dat je kind beleeft aan het zwemmen!

Dit artikel van ‘Alles over Sport’ is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.


advertentie

E.B.T.C.