23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Lekker zwemmen? zo houd je het langer vol

Zwemmen is een leuke sport, uiteraard. Maar het kan ook een pittige sport zijn. Het is goed voor je conditie, maar het vraagt ook conditie. Natuurlijk valt of staat alles met een goed programma. Als je meer wilt, moet je het natuurlijk ook goed en verantwoord opbouwen. Op Glow Magazine las ik een paar nuttige tips voor zwemliefhebbers om het langer vol te kunnen houden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Bouw het langzaam op


Natuurlijk moet de afstand langzaam worden opgebouwd. Uiteindelijk gaat dit helpen om steeds langer te zwemmen. Net als bij andere sporten is een geleidelijke opbouw aan te raden om je duurvermogen steeds verder op te bouwen. Voor zwemtrainingen is de 10% regel die oorspronkelijk uit het hardlopen komt ook zeker een aanrader. Dit betekent dat je het met maximaal 10% in afstand per week opbouwt.

Investeer in een goede les/training


Zwemmen is een technische sport en dat betekent dat uit een goede techniek veel te halen is. Het is dan ook zeker een aanrader om te investeren in een goede zwemles of techniektraining. Een goede techniek lijkt in het begin veel vermoeiender, maar door de techniek te verbeteren gaat het zwemmen ‘makkelijker’ en wordt er minder energie verspild. Waardoor het dus uiteindelijk langer vol te houden is.

> Lees ook: Zwemmen eentonig? Echt niet!

Werk aan je algehele fitheid


De algehele fitheid heeft een belangrijk effect op de zwemprestatie. Het is natuurlijk sportspecifiek en dat sportspecifieke duurvermogen moet ook worden opgebouwd. Dus hoe fitter op de kant, des te gemakkelijker bouw je het op in het water. Lopen, fietsen, wandelen en afwisselen van sport is zeker van nut om het duurvermogen in het water sneller en beter op te bouwen.

Doe ook interval trainingen


Wat voor andere duursporten geldt, is voor zwemmen ook het geval: van interval training word je beter. Niet alleen sneller, maar ook sterker. En uiteindelijk zorgen die kracht en snelheid ervoor dat je langer en gemakkelijker kunt zwemmen. Sprintjes trekken dus en tempo’s toevoegen!

Bouw kracht op buiten het water


Techniek, duurvermogen en tempo’s zijn allemaal belangrijk. Maar wat uiteindelijk ook écht effect heeft is krachttraining. Door te werken aan core kracht, armkracht en beenkracht gaat het zwemmen beter en is het uiteindelijk ook langer vol te houden. En dit is natuurlijk ook nog eens hartstikke leuk ter afwisseling. Ook een goede manier om iets langer vol te houden!

Met dank aan Glow Mag.nl, een online magazine voor een healthy & happy lifestyle en ook te volgen via facebook, twitter en instagram.


advertentie

Dewi Online