‘Samen hebben we de taak om het zwembad toekomstbestendig te maken’

Hij maakt zich zorgen om de toegankelijkheid van zwembaden en andere sportaccommodaties. Tegelijkertijd gelooft Evert Jan Siderius als directeur-bestuurder van Sportbedrijf Drachten in oplossingen. Natuurlijk is er een toekomst voor zwembaden, ook als de kaartjes duurder worden. Maar dan moet je als bad wel leren om meer aan te sluiten bij alle ontwikkelingen in de samenleving.” 

Fotocredits Henk Ganzeboom

Zwemcultuur

Een leven lang zwemmen. Ook in de gemeente Smallingerland dragen ze die boodschap met veel passie uit. In Drachten, gelegen op de vanouds arme veengronden, bestaat nog een echte zwemcultuur. Het nieuwe zwembad De Welle is in aanbouw en wordt volgend jaar opgeleverd. Evert Jan rekent op een impuls, hoewel zelfs het huidige bad jaarlijks al 300.000 bezoekers trekt en bijna 700 abonnementhouders telt. De plaatselijke zwemclub presteert op eredivisieniveau en het bad is aangewezen als KNZB-talentcentrum voor Noord-Nederland. Over de bezettingsgraad van De Welle maakt Evert Jan zich dan ook geen zorgen. Nu niet en straks niet. “We zitten ramvol, er is geen uurtje over.” 


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.



Sportdeelname bevorderen 

Niettemin weet Evert Jan als bestuurder van NRZ en werkgeversorganisatie WiZZ als geen ander dat de zwembranche onder druk staat. Net als bijna overal zijn ook in Drachten de kaartjes voor het zwembad, en de huur van badwater, fors duurder geworden. “Het is geen goede zaak dat de gestegen bedrijfskosten door gemeenten aan de gebruikers worden doorberekend. Het staat haaks op wat je als maatschappelijke organisatie eigenlijk wil: inwoners meer laten sporten en bijdragen aan een vitale samenleving.” In een relatief arme gemeente als Smallingerland wordt dat volgens Evert Jan nog meer gevoeld dan elders. “Het gevaar bestaat dat het bad voor een deel van de bevolking straks niet meer toegankelijk is.” Drie jaar geleden, nog voordat de energieprijzen de hoogte inschoten, werd er in Drachten al geanticipeerd op deze ontwikkeling. Een samen met de gemeente in het leven geroepen sportfonds voor volwassenen moet de ergste klappen opvangen en sportdeelname bevorderen, ook door inwoners met een smalle beurs. “Het fonds is keihard nodig, we kunnen de vraag niet aan.” 

Lees ook: Jubileummagazine WoerdenSport geeft uniek beeld van een eeuw waterplezier

De Welle 2.0 

Evert Jan is blij dat de gemeente Smallingerland in een periode dat de bouwkosten de pan uitrezen en de markt onzeker was durfde te investeren in een nieuw zwembad. Extra financiën bleken nodig om het plan rond te krijgen, maar ook daarvoor trok de raad de portemonnee. Die toekomstgerichte visie van het gemeentebestuur verdient volgens Evert Jan waardering. “Het is een opdracht aan ons om daar iets moois van te maken.” Enthousiast vertelt de directeur-bestuurder over De Welle 2.0, een accommodatie waarin alles draait om multifunctioneel gebruik. “Het moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen. Het 50-meter wedstrijdbad krijgt 10 banen, waarin verschillende doelgroepen tegelijkertijd terecht kunnen. Ook een doelgroepenbad en golfslagbad maken delen uit van het plan. Blikvanger wordt een inpandige 100 meter lange glijbaan en buiten komt er een spraypark voor onze jonge bezoekers.” Wat ook bij een toekomstbestendig bad hoort: duurzame installaties. “We krijgen twee grote batterijen, om warmte en elektra in op te slaan.”

Lees hier het gehele interview met Evert Jan Siderius In ZwembadBranche #92