23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Bijeenkomst buitenbaden: waardevolle inzichten en stimulerende discussies

In het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 heeft Sportfondsen een reeks bijeenkomsten georganiseerd voor managers en/of bestuurders van buitenbaden. Deze bijeenkomsten waren gericht op het bevorderen van leren, het creëren van netwerkmogelijkheden, het delen van kennis en het inspireren van professionals binnen de zwembadsector. Vorige week was er weer een bijeenkomst met een gevarieerd programma, samengesteld met oog op de specifieke uitdagingen en kansen binnen buitenbaden wat ook dit keer weer garant stond voor waardevolle inzichten en stimulerende discussies.

Terugblik buitenbaden seizoen

Aan de hand van een vijftal stellingen en inzichten in benchmarkcijfers, werden tijdens deze bijeenkomsten boeiende gesprekken gevoerd. De deelnemers gingen met elkaar in discussie over diverse onderwerpen die de buitenbaden beïnvloeden. Vragen als: heeft COVID wel of geen invloed gehad op de bezoekersaantallen? Heeft de krapte op de arbeidsmarkt de openstelling beperkt? Maar ook meer complexe kwesties, zoals: is het wel of niet verantwoord om een buitenbad te verwarmen gezien de CO2-uitstoot? Deze stellingen leidden tot levendige discussies, waarbij elke deelnemer zijn of haar eigen unieke verhaal, achtergrond en werkwijze inbracht. De verscheidenheid aan perspectieven zorgde voor een verrijkende uitwisseling van ideeën en ervaringen, waardoor iedereen op een bepaalde manier kon leren van elkaars inzichten en benaderingen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Nederland in de ban van een koudegolf: blijft het buitenbad open?

Duurzame buitenbaden

Sportfondsen heeft met hun concept Klimaatje een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van duurzaamheid op een vriendelijke en positieve manier. Tijdens de bijeenkomsten heeft Henk Meijer van Sportfondsen waardevolle inzichten gedeeld over mogelijke duurzaamheidsinvesteringen en hoe deze kunnen bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Daarnaast stond ook de Omgevingswet centraal. Deze wet is van toepassing op ons allemaal, maar wat wordt er eigenlijk van ons verwacht, inclusief de vrijwilligers die actief zijn op buitenbaden? De introductie van deze nieuwe wet brengt zeker uitdagingen met zich mee, maar biedt tegelijkertijd ook kansen. Henk heeft verhelderende antwoorden en nuttige tips kunnen geven. Tevens gaf hij een inkijkje in CHECK, een hulpmiddel voor zwembaden, sportaccommodaties en overig gemeentelijk vastgoed om eenvoudig aan de wetgeving voor hygiëne en veiligheid te voldoen.

Inzet vrijwilligers

Voor veel buitenbaden vormen vrijwilligers de essentie van hun bestaan. Ze dragen bij aan de levendigheid en het succes van deze faciliteiten. Maar hoe zorg je ervoor dat je vrijwilligers op de juiste manier aanmoedigt en enthousiasmeert? Hoe creëer je een omgeving waarin ze zich gewaardeerd en betrokken voelen? Daarnaast is het van groot belang om rekening te houden met aspecten zoals veiligheid en verantwoordelijkheid. Hoe waarborg je een veilige omgeving voor zowel vrijwilligers als bezoekers, en hoe zorg je ervoor dat iedereen zijn verantwoordelijkheden kent en naleeft? Tijdens deze bijeenkomst deelden Arie Eikelenboom, Sportfondsen Geertruidenberg, en Ron Hendricks, voorzitter van Jekerdal, op een enthousiaste en inspirerende wijze hun ervaringen op dit gebied. Ze deelden praktische tips, succesverhalen en uitdagingen die ze zijn tegengekomen bij het werken met vrijwilligers. Hun verhalen waren niet alleen informatief, maar ook aanstekelijk, waardoor de deelnemers werden aangemoedigd om nieuwe ideeën en benaderingen te verkennen binnen hun eigen organisaties.

Heb je de bijeenkomst gemist? Of was je er wel, en wil je zeker zijn van een plekje bij de nieuwe ronde in het najaar van 2024? Neem dan contact op met Sportfondsen en stuur een berichtje aan Dennis d.filippo@sportfondsen.nl.


advertentie

Dewi Online