Al lang wordt er gesproken over kunstmatige intelligentie, het laten denken van een robot of computerprogramma, en wat dat voor ons kan doen. Met de intrede van ChatGPT lijkt het een enorme vlucht te hebben genomen. In no time rolt de chatbot er een tekst uit als je het een vraag stelt. Of het ons gaat helpen? De meningen hierover zijn verdeeld en inmiddels hebben velen zich gebogen over de impact ervan. Mensen zijn vol verontwaardiging, bewondering of angstig. Maar ook de socials hebben het inmiddels ingezet. Zoals bijvoorbeeld LinkedIn: wat kun jij daar nu precies mee?
ChatGPT
ChatGPT is een zogeheten chatbot. Het programma komt heel menselijk over en kan onder meer à la Google vragen beantwoorden. Maar, het kan nog veel meer. Denk maar aan het geven van vakantiesuggesties, het schrijven van computercodes, het maken van boekverslagen en zelfs het verzinnen van hele verhalen. En eerder deze maand introduceerde ook LinkedIn AI-gedreven schrijfsuggesties voor gebruikers. In eerste instantie worden deze worden aangeboden aan mensen om hun LinkedIn-profielen op te fleuren en aan recruiters om de vacatureteksten te optimaliseren. Voor de kenners, beide zijn gebouwd op geavanceerde GPT-modellen. LinkedIn gebruikt GPT-4 voor gepersonaliseerde profielen en GPT-3.5 voor functiebeschrijvingen.
Blijf jezelf
De AI-schrijfsuggesties voor profielen – in eerste instantie alleen beschikbaar voor betalende gebruikers (Premium) – zijn bedoeld om mensen te helpen die moeite hebben om een eigen pakkend overzicht te schrijven van wie ze zijn, maar die ten minste een paar van hun prestaties kunnen opnoemen. Dit wordt vervolgens door de AI vertaald in een vloeiender en mooier verhaal. Fijn als je daar zelf minder goed in bent of de tijd er niet voor wil vrijmaken. Klinkt dus vooral als heel handig en dat is het ook. Maar hoewel het vooral gericht is op het besparen van tijd voor gebruikers en het up-to-date houden van die profielen, of het stimuleren van meer wervingsactiviteiten door het gemakkelijker te maken om die vacatureprofielen te maken, blijft het natuurlijk wel belangrijk om vooral jezelf te blijven. LinkedIn geeft ook niet aan of een profiel of vacature tekst is gemaakt door AI en dus wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Het is dan ook zaak om zelf goed te checken of het klopt en of jij je in de tekst kunt vinden zoals voorgesteld door de AI-schrijfsuggestie.
Lees ook: Zo gebruik je de huisstijl voor het werven van nieuw personeel
Blijf alert
Dat AI er is en blijft, dat is een ding wat zeker is, en het is een prachtige technologie die iedereen kan gebruiken. In dit geval kan het je ook zeker helpen met het verbeteren van jouw LinkedIn pagina. Maar bij het gebruik van een chatbot moet je wel er wel steeds rekening mee houden dat het niet altijd foutloos is en het uiteindelijk een robot is. De makers geven aan dat ongeveer vijf procent van alle antwoorden niet klopt. Je weet alleen niet altijd zelf of het antwoord van de chatbot wel of niet klopt en wat er dan niet klopt. Daarnaast is ChatGPT niet helemaal up-to-date. Voor de antwoorden wordt gebruik gemaakt van een gigantisch archief van internetpagina’s, maar dat betekent dat het antwoord verouderd kan zijn en dus niet meer actueel is. Kortom, het biedt zeker voordelen maar het blijft vooralsnog een hulpmiddel. Een chatbot kan dan misschien kennis vergaren op een manier die wij nooit zullen evenaren, het is aan ons wat wij er vervolgens mee gaan doen en als we het gebruiken om het dan goed in te zetten. Sommigen dingen blijven gewoon nog ‘mensenwerk’.
Met dank aan: Social Media Monteur