Plezier voor iedereen, een zomer lang

De vijf samenwerkende openluchtzwembaden in de gemeente Medemblik hebben weer zin in het buitenbadseizoen. Natuurlijk zijn er uitdagingen en vraagt het vinden van voldoende toezichthouders en zweminstructeurs ook in West-Friesland om creatieve oplossingen. Maar iedereen kijkt vooral uit naar een zomer lang weer plezier voor iedereen. Manager Viktoria Frensch-Hoogland voelt zich in de grotendeels uit vrijwilligers bestaande organisatie dan ook als een vis in het water. ”Iedereen inspireert elkaar.”

Koepelorganisatie van openluchtbaden

Vier jaar geleden trad Frensch-Hoogland aan bij wat voluit de Stichting Samenwerkende Zwembaden West-Friesland heet. Een koepelorganisatie voor de vijf openluchtbaden binnen de gemeente Medemblik, waarin met name op het gebied van toezichthouders en zwemdocenten wordt samengewerkt. Alle baden zijn aparte stichtingen met ieder een eigen bestuur en team van enthousiaste vrijwilligers die zich allemaal met hart en ziel voor de leefbaarheid in hun dorp willen inzetten.  Frensch-Hoogland heeft een imposante staat van dienst in het vak. “Ik ben als vrijwilliger begonnen aan de kassa van het zwembad, maar ondertussen ben ik alweer jaren als senior zwemonderwijzer actief in Zwembad de Waterhoorn in Hoorn en stuur ik stagiaires aan.” Daarnaast heeft ze een eigen duikschool, niettemin vond ze voldoende tijd om de openluchtbaden in Abbekerk, Andijk, Midwoud, Sijbekarspel/Benningbroek en Wognum/Nibbixwoud onder haar hoede te nemen. “Ik kreeg alle vrijheid om het op mijn manier in te vullen. Het begin was wel bijzonder want ik startte in coronatijd en nu hebben we natuurlijk te maken met onrust op de energiemarkt, met ernorm gestegen gasprijzen als gevolg. Maar in West-Friesland zijn we nuchter, we vinden altijd wel een oplossing.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Koesteren

Frensch-Hoogland voelt zichzelf een echte people manager. “Ik vind het belangrijk dat mensen het in de buitenbaden naar hun zin hebben. Personeel en vrijwilligers moet je koesteren. Daar hoort ook oprechte interesse in hun privéleven bij. We werken op basis van respect en vertrouwen. Met vijf baden kun je niet overal tegelijkertijd zijn, daarom geef ik mensen graag verantwoordelijkheid. Die grote mate van zelfstandigheid maakt mensen blij en geeft mij ook energie. Natuurlijk is er in elk bad een logboek, waarin alle relevante gegevens voor de bedrijfsvoering worden opgeslagen. Maar er is ook een leuk schrift, waarin iedereen zijn persoonlijke ervaringen kan optekenen.” In de vijf deelnemende baden wordt digitalisering met mate toegepast. “Wel is er een digitaal rooster dat ik beheer en waar alle medewerkers op kunnen inloggen.” Het lukt Frensch-Hoogland elk jaar weer om zo’n 25 tot 30 toezichthouders en zweminstructeurs aan zich te binden. “De kinderen van de toezichthouders komen nu ook bij ons werken als zij gekwalificeerd zijn. En ik heb een groot netwerk.” In de praktijk valt het niet altijd mee om gediplomeerde medewerkers over de streep te trekken voor een tijdelijke baan in het openluchtbad. Net als overal spelen het aantal beschikbare uren, de beloning en alle fiscale aspecten een rol. Frensch-Hoogland laat zich er echter niet door uit het veld slaan. “Met creatief denken kom je vaak een heel eind.”

Lees verder in ZwembadBranche #88

Heb jij nog geen abonnement op ZwembadBranche? Meld je vandaag nog aan via deze link.


advertentie

Dewi Online