15 oktober ZwembadBranche Dag

Nationale Buitenspeeldag: het buitenbad is dé ideale summerschool!

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan 10 jaar de Nationale Buitenspeeldag. Vandaag is het weer zover en in heel Nederland wordt van alles gedaan om kinderen lekker te laten buitenspelen. Ontzettend leuk natuurlijk, maar bovenal heel belangrijk want kinderen spelen steeds minder buiten. En dat is zorgelijk, buitenspelen is heel gezond en goed voor de algehele ontwikkeling. Net als buitenzwemmen. Dus op naar het buitenbad op deze Nationale Buitenspeeldag. En natuurlijk ook al die dagen erna!

Variatie

Spelen is bevordelijk voor de motorische ontwikkeling, maar ook voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling en vormt de basis voor de sociale en intellectuele ontplooiing van een kind. Waarbij het vooral uitdagend moet zijn. Het Athletic Skills Model (ASM) ontwerpt vanuit een wetenschappelijke en praktisch onderbouwde visie voorzieningen en concepten voor verschillende vormen van sporten en bewegen waarbij variatie centraal staat. Jorick Hendriksen is operationeel manager ASM en benadrukt dat het idee hierachter is dat je een veelzijdig beweegpatroon stimuleert, wat zorgt voor een leven lang met plezier bewegen. “Voorheen was specialiseren op jonge leeftijd de norm, maar hierdoor ontstaat een heel eenzijdig beweegpatroon. Gelukkig zien we dat veel sportverenigingen inmiddels hebben gekozen voor veel meer variatie.” Om de variatie te borgen is vanuit ASM de Schijf van 10! geïntroduceerd, een schijf bestaande uit tien grondvormen van bewegen die gezamenlijk belangrijk zijn voor een optimale ontwikkeling en het creëren van een veelzijdig beweegpatroon.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Beschermend

Kirsten Visser is universitair docent Stadsgeografie aan de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit van Utrecht en heeft met een team van wetenschappers van het departement Sociale Geografie en Planologie gekeken waarom kinderen steeds minder klauteren, klimmen en ontdekken. Volgens Visser komt dit zeker niet omdat zij hier geen behoefte aan hebben. ”Kinderen zoeken juist graag risico’s op in hun spel, denk aan natuurlijke elementen zoals water of scherpe onderdelen zoals takken. Waarbij we ook weten dat ze er zelden onbezonnen in gaan. Ze schatten risico’s in en oefenen soms eerst voordat ze iets uitproberen. Maar kinderen krijgen steeds minder de gelegenheid om uitdagend te spelen. Het is veel drukker op straat, de helft van de bevolking heeft een auto wat natuurlijk bepalend is voor het straatbeeld. Daarnaast worstelen ouders ermee, zij zijn heel beschermend en laten kinderen liever niet uit het zicht spelen en sluiten elk mogelijk risico uit. Tegelijkertijd zijn ouders zich wel bewust van de voordelen en zouden hun kinderen graag meer uitdaging willen bieden, binnen een veiliger setting.”

Lees ook: Zwemmen is goed voor de motorische vaardigheden van kinderen

Op naar het buitenbad!

Hier zit ‘m dan ook de crux, want kinderen moeten juist verschillende contexten ervaren om beter risico’s in te kunnen schatten. Zij hebben dus meer uitdaging nodig. Zwemmen is natuurlijk bij uitstek een plek om op ontdekking te gaan en te klauteren en te klimmen. Jorick ziet dan ook veel voordelen van de Schijf van 10! bij het bewegen in het water. “Het gaat nog steeds om het aanbieden van een veelzijdig beweegpatroon, waarbij de Schijf van 10! een mooie leidraad is. Uiteindelijk is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum ook bedoeld om mensen gevarieerder te laten eten zodat zij een gezond eetpatroon ontwikkelen en dus een gezonde leefstijl. Precies zo werkt ook de Schijf van 10! voor ons beweegpatroon.” Spelen, hoe simpel het ook klinkt, blijkt dus nog steeds een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een kind. En welk kind wil nu niet spelen? Het creëren van meer speelplekken in de buitenlucht helpt daar enorm bij. En wat natuurlijk ook een grote bijdrage levert aan de motorische, cognitieve, emotionele en intellectuele ontwikkeling van een kind? Het buitenbad! Het is er veilig en je vindt er veel speelkameraadjes om samen in het water te vertoeven en heerlijk van de glijbaan af te sjezen. En het is ook nog eens heel leerzaam. In de zomervakantie elke dag naar het buitenbad is dus gewoon een ideale summerschool!

Lees meer over de Schijf van 10! en (leren) zwemmen in de eerstvolgende uitgave van ZwembadBranche die 27 juni in de brievenbus ligt.

Lees hier meer over het onderzoek van Kirsten Visser aan de Faculteit Geowetenschappen


advertentie

E.B.T.C.