Ontsnappen aan de ratrace: moeten we dit allemaal echt van onszelf?

Ook na een dag van alles te hebben gedaan, kun je nog steeds het gevoel hebben tekort te hebben geschoten. Er is altijd nog heel veel te doen. Werk je je lijstje af, komt er ongemerkt weer van alles bij. En het móet allemaal gebeuren. Maar dat kan ook anders volgens Yara van Gendt. Het helpt ons om bewuster grenzen te stellen en ook veel meer onze rust te pakken. “Net als een topsporter na een training tijd neemt om te herstellen, is dit ook voor ons van belang om weer klaar te zijn voor de volgende dag.”

Vastlopen

We leven in een ‘ratrace’ waar geen ontkomen aan lijkt te zijn. Of toch wel, want moeten we dit allemaal echt van onszelf? Als (sport- en prestatie) psycholoog en begeleidt Van Gendt sporters en presteerders die vastlopen om het optimale uit zichzelf te halen en lekkerder in hun vel te zitten. Om te beginnen ziet Van Gendt graag dat we afstappen van het constant moeten.  “We kunnen veel bewuster kijken naar waar wij onze tijd in willen steken en onze grenzen bewaken.” Om vervolgens in balans te blijven is het bewust creëren van hersteltijd cruciaal. “Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je jezelf voorbijloopt en uitgeput raakt”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Balans opmaken

Wij hebben tegenwoordig veel te veel op ons bordje. Dat kan anders volgens van Gendt. “Kijk eens kritisch naar wat je allemaal doet. We denken vaak dat we van alles moeten. Maar het is goed om jezelf eens af te vragen: Is dit allemaal echt wel nodig? En is het een kwestie van moeten of willen? Je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk doen en ook nog eens in alles een topprestatie leveren. Daarom is het belangrijk om focus aan te brengen en dat kan alleen als je voor jezelf bepaalt wat jij belangrijk vindt.” Nu klinkt dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, in de waan van de dag is alles voor je het weet alweer volgepland. Het is daarom zaak hier bewust de tijd voor te nemen. “Schrijf eens op wat je allemaal zo nodig ‘moet’. Breng dit in kaart en leg het ook voor aan anderen. Het is fijn als zij jou een spiegel kunnen voorhouden. Bepaal vervolgens waar je je op wil focussen. Maak keuzes, waar wil jij je energie in steken? Soms is het ook heel simpel. Ik hoor mensen vaak zeggen: ‘Eigenlijk wil ik…, maar…’. Ik weet dan genoeg, dit is dan kennelijk belangrijk voor je en dus de moeite waard om ook tijd voor maken. Het is vooral helpend dat je met jezelf concrete afspraken maakt: wat ga je nog wel doen en wat niet meer.” Maar volgens Van Gendt ben je er dan nog niet, het is een continu proces. Om er structuur in te houden, helpt het als je er vervolgens elke dag even bewust bij stilstaat. “Aan het einde van de werkdag maak ik altijd de balans op. Ik noteer waar ik nog wat mee moet, maar ook wat mij dwarszit. Zo schrijf ik de dag als het ware van mij af, dit geeft rust.”

Lees het hele interview met Yara van Gendt in ZwembadBranche #86

Lees ook: Te druk? Positief ‘Nee’ zeggen, zo doe je dat!


advertentie

Praktijkdag risicoanalyse en beheersplan zwembaden – 13 april