11 oktober - ZwembadBranche Dag

Ouder worden en op gewicht blijven? Lekker gaan zwemmen!

Als je ouder wordt, wordt het allemaal wat lastiger. Ook het op peil houden van je gewicht. Sterker nog: je gewicht neemt juist eerder toe. Waarom? Je stofwisseling gaat trager werken. Tenminste, dat is iets wat je vaak hoort. Maar klopt dit wel? En kun je hier écht niks aan doen? Of toch wel. Neeke Smit van Fit.nl heeft hier een interessante blog over geschreven. (Spoiler alert: lekker gaan zwemmen!)

Energiebehoefte

De totale energiebehoefte is afhankelijk van verschillende factoren zoals het rustmetabolisme, de energie die nodig is voor de verwerking van je eten en drinken en hoeveel je beweegt en sport. Het rustmetabolisme heeft in normale situaties het grootste aandeel in het totale energieverbruik: ongeveer 45-70%. Dit is de energie die we nodig hebben voor het onderhouden van het lichaam. Hoeveel energie hier voor nodig is verschilt per persoon. Onder andere lengte, lichaamssamenstelling en geslacht hebben invloed hierop. Vaak wordt gedacht dat door het ouder worden, je verbranding automatisch langzamer gaat werken. Maar zo simpel is het niet.

Afbouwen

Naarmate we ouder worden begint ons lichaam ‘af te bouwen’. Dit begint (schrik niet) al vanaf ongeveer het dertigste levensjaar. Botontkalking is een voorbeeld van deze afbraak. De hoeveelheid botmassa zal vanaf de geboorte tot ongeveer het 30e levensjaar opbouwen. Hoe sneller de maximale botdichtheid wordt bereikt en hoe hoger deze is, hoe sterker de botten op latere leeftijd zullen zijn. Wil je gezonde botten houden, dan moet je ze onderhouden, middels een actieve levensstijl en het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen. Dit geldt ook voor het onderhouden van spiermassa.

Lees ook: Ouderen moeten meer bewegen, zwemmen is gezond!

Spiermassa

Vanaf het 30e levensjaar verliezen mensen gemiddeld 1% van hun spiermassa per jaar. Hierdoor kan een 80-jarige zomaar de helft van zijn oorspronkelijke spiermassa verloren hebben. En laat spiermassa nu net een grote invloed hebben op het rustmetabolisme… Bepaalde medicijnen kunnen het proces van spierafbraak versnellen, maar vooral minder bewegen is daar de oorzaak van. Door een lagere hoeveelheid spiermassa zal je rustmetabolisme langzamer werken. Je energiebehoefte neemt af. Als je daarnaast minder gaat bewegen neemt je energiebehoefte nog verder af. Blijf je dan toch hetzelfde eten als voorheen, dan zul je aankomen. Dat is een simpele kwestie van de energiebalans.

Bewegen: zwemmen!

Ouder worden is niet de directe oorzaak van gewichtstoename. Toch zijn er wel factoren waar je op kunt letten. Vooral de afname van spiermassa en een grotere inactiviteit zorgen voor een lagere energiebehoefte. Oftewel als je hetzelfde blijft eten, zul je zwaarder worden. Toch kun je hier zeker wat aan doen: Kom in beweging. Spieren zijn sterk afhankelijk van beweging. Als spieren niet worden gebruikt zullen ze snel afgebroken worden. Dat zie je duidelijk terug bij een gebroken ledemaat die enkele weken in het gips heeft gezeten. Astronauten verliezen tijdens een ruimtereis van enkele maanden zo’n 15 tot 20% van hun spiermassa!

En welke vorm van bewegen is dan zeer geschikt als je wat ouder bent en kun je dus ook op latere leeftijd goed volhouden? Juist: zwemmen! Need I say more…

FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houd je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.
Interbad 2022