15 oktober ZwembadBranche Dag

Dit is waarom we echt meer moeten bewegen, zwemmen dus….

Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes en, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.

Bewegen is gezond

Hiermee benadrukt de Gezondheidsraad nogmaals het grote aantal gunstige effecten van regelmatige lichaamsbeweging. Want hoewel we het wel weten, kan het niet te vaak worden gezegd: bewegen is gezond voor alle leeftijdsgroepen. Het gaat hierbij zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend). Waarom ook al weer precies? Nog even de voordelen op een rijtje:


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.  1. Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen.
  2. Veel bewegen hangt ook samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden.
  3. Bij ouderen verlaagt bewegen daarnaast het risico op botbreuken en verbetert het de spierkracht en de loopsnelheid.
  4. Ook hangt veel bewegen bij deze groep samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie.
  5. Bij kinderen verlaagt bewegen eveneens het risico op depressieve symptomen, verbetert het de insulinegevoeligheid en botkwaliceit.
  6. En het verlaagt – bij kinderen met overgewicht en obesitas – de body mass index en vetmassa.
  7. Verder verbetert bewegen de fitheid en spierkracht.

Lees ook: De voordelen van cross trainen, het verbeteren van een sport door te zwemmen: #make1Kwet-challenge: zwemmen om beter te sporten

En wat moeten we natuurlijk vooral niet doen? Veel zitten, hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte enorm toe. Het verband wordt echter zwakker naarmate mensen ook meer bewegen en is niet aanwezig bij mensen die heel veel bewegen (ruim boven de huidige beweegnorm). Dus als je ook veel zit op een dag, vooral in beweging komen op die momenten dat het kan.

Zwemmen? gewoon doen!

Dus zijn er nog meer redenen nodig om te gaan zwemmen? Zwemmen is natuurlijk de ideale beweegvorm voor jong en oud, je kan het intensief doen of niet en de kans op blessures is klein. En mocht je een blessure hebben, kun je makkelijker blijven zwemmen. Daarnaast is het een zeer geschikte sport om te combineren met andere sporten. Op naar het zwembad dus!


advertentie

Hellebrekers