23 april ZwembadBranche Dag Belgie

#make1Kwet-challenge: zwemmen om beter te sporten

Op Women’s Health las ik laatst een leuke blog over zwemmen. Een fanatieke wielrenner was benieuwd hoe je de wielprestatie kunt verbeteren. Behalve natuurlijk door gewoon zoveel mogelijk te fietsen. En wat was de conclusie: ga vooral ook zwemmen! Want wat blijkt? Wanneer je naast het wielrennen ook zwemt, nemen de prestaties aanzienlijk toe. Deze vorm van sporten is beter bekend als cross-trainen, het combineren van verschillende disciplines om zo het resultaat van een discipline te verbeteren.

VO2 max

De theorie hierachter is dat je door de combinatie van zwemmen het VO2 max wordt verhoogd. Dat betekent dat je lichaam meer zuurstof kan opnemen (V= volume, O2= zuurstof). Hoe meer zuurstof je lichaam op kan nemen, hoe meer energie dit je lichaam oplevert en hoe meer je dus kunt presteren. Daarnaast worden op deze manier ook nog andere spiergroepen getraind die het wielrennen ondersteunen en wordt de mobiliteit van je gewrichten verbeterd doordat het zwemmen weinig druk geeft op het lichaam. Zeker ook handig voor mensen die wat last van gewrichten hebben, maar wel willen doortrainen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Laten ervaren?

Wil jij jouw -vooral potentiele- leden laten zien wat het positieve effect is van zwemmen op andere sporten? Kijk dan eens naar de #make1Kwet-challenge van Speedo. Bij deze challenge kun de zwemliefhebbers in spe proberen de snelste fietstijd van een 10 km-rit zwemmend te evenaren over een afstand van 1 km. EN voor wie om is? Op de website van Speedo staan trainingsschema’s waar men mee aan de slag kan voor verschillende niveaus. Om te bepalen welk trainingsschema het meest geschikt is, kun je als standaard kiezen de tijd waarin iemand 100 meter zwemt. Bij meer dan 2.30 minuten is het beginnersschema geschikt, 2.00 – 2.30 minuten het schema voor half-gevorderden en bij minder dan 2.00 minuten kan men aan de slag met het trainingsschema voor gevorderden.

Proberen?

Wie weet wordt bij jouw zwembad de #make1Kwet-challenge wel de nieuwe hype! Want zwemmen om beter te sporten: wie wil dit nou niet? Ohja en ter inspiratie: