Hoe ga je effectief om met ziekmeldingen?

Terwijl de regen eindelijk is afgenomen, lijkt de winter zijn intrede te doen. En daarmee ook weer de toename in griep en verkoudheid. Zeker met de huidige personeelstekorten kan dit de aankomende winter voor een grote uitdaging zorgen voor werkgevers en zeker ook voor werknemers. Natuurlijk zijn we allemaal wel eens niet zo fit, maar uiteindelijk wil iedereen gezond en fit aan het werk. Hoe kunnen werkgevers hieraan bijdragen en als het toch speelt, hier goed op te reageren?

Tips

Als werkgever is het omgaan met ziekmeldingen een delicate taak. Het moge duidelijk zijn dat het vooral ook gaat om empathie, werknemers willen liever ‘gewoon’ functioneren zoals zij zijn gewend. Je ziekmelden, om welke reden dan ook, is op zich al vervelend. Begrip voor de situatie is dus een eerste vereiste. Tegelijkertijd ben je als werkgever ook bezig met de operationele kant van de organisatie, je wil voor je bezoekers toch dat alles zoveel mogelijk door kan gaan. Een goed doordachte strategie kan dan zeker helpen. Hier zijn enkele tips om effectief om te gaan met ziekmeldingen en tegelijkertijd een ondersteunende werkomgeving te behouden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Analyseer de huidige situatie

  • Meten is weten, analyseer dus de huidige situatie in je organisatie. Kijk naar historische gegevens over ziekteverzuim, identificeer trends en bepaal de belangrijkste oorzaken van verzuim.

Communiceer duidelijk over het beleid

  • Zorg ervoor dat je een duidelijk ziekteverzuimbeleid hebt en communiceer dit helder naar je medewerkers. Leg uit hoe werknemers zich moeten ziekmelden, wat er van hen wordt verwacht en welke stappen ze moeten ondernemen.

Let op de balans

  • Help medewerkers in het vinden van een goede balans tussen werk en prive. Een betere balans vermindert de kans op overbelasting en bevordert -zeker net zo belangrijk- het werkplezier, wat vervolgens weer van invloed is op het ziekteverzuim.

Preventieve gezondheidsprogramma’s

  • Implementeer preventieve gezondheidsprogramma’s, zoals griepvaccinaties, gezondheidsscreenings en voorlichting over gezondheid en welzijn.

Lees ook: Is de zwembranche overgangsproof?

Ondersteunende bedrijfscultuur

  • Creëer een ondersteunende bedrijfscultuur waar werknemers zich gesteund voelen. Moedig open communicatie aan en zorg ervoor dat werknemers zich comfortabel voelen om ziekte te melden zonder angst voor negatieve reacties of nare maatregelen.

Training voor leidinggevenden

  • Zorg ervoor dat je als leidinggevenden getraind bent in het herkennen van signalen van stress en burn-out en bij vrouwen ook aan de mogelijke impact van de overgang op het werk. Dit stelt je in staat om proactief te reageren en tijdig passende ondersteuning te bieden.

Terug-naar-werkprogramma’s

  • Implementeer terug-naar-werkprogramma’s voor werknemers die herstellen van ziekte. Dit kan het makkelijker maken voor hen om geleidelijk terug te keren naar hun taken.

Gegevensanalyse en monitoring

  • Blijf de gegevens analyseren en monitor het ziekteverzuim regelmatig. Identificeer patronen en pas je strategie indien nodig aan.

Betrek werknemers bij de strategie

  • Betrek werknemers bij het proces. Vraag om hun input en feedback over het ziekteverzuimbeleid en mogelijke verbeteringen.