27 maart ZwembadBranche Congres

Heeft men in Den Haag weleens een kijkje genomen in een zwembad?

Gisteren was het Prinsjesdag. Dé dag van de jurk van Máxima, de hoedjes van de dames en de afwezigheid van Frits Wester en Stef Blok. Waarbij de laatste de eerste designated survivor bleek te zijn. En natuurlijk was de Miljoenennota -zoals alle voorgaande jaren- allang uitgelekt. Maar toch waren gisteren alle ogen gericht op Koning Willem-Alexander. Het gaat goed met Nederland, maar gaan wij er ook echt op vooruit?

Noodklok

De dag voor Prinsjesdag luidden verschillende kranten al de noodklok. Het Rijk heeft geld als water (een overschot van 10 miljard), maar het water staat gemeenten aan de lippen. Sinds de start van dit kabinet hebben gemeenten honderden miljoenen minder hebben gekregen dan was afgesproken. Met als gevolg dat gemeenten hun begroting niet rondkrijgen en kampen met enorme tekorten. En dat wordt alleen maar erger. De verwachting is dat Nederlandse gemeenten de komende vier jaar ongeveer een half miljard euro tekort zullen komen. Zij krijgen er namelijk steeds meer taken bij, maar te weinig geld vanuit Den Haag om deze uit te kunnen voeren. Zij moeten dus gaan snijden in budgetten, waaronder in die voor zwembaden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: ‘Als inwoners investeringen in de sport tegen elkaar moeten afwegen, gaat het geld naar schoolzwemmen’

Bezuinigen

De G40, een samenwerkingsverband van veertig grote en middelgrote steden, windt er geen doekjes om. Gemeenten denken na over noodzakelijke bezuinigingen. Vaak niet de maatregelen waar men zich geliefd mee maakt, dat realiseert men zich maar al te goed. Maar het is volgens hen noodzakelijk. Vooral omdat gemeenten, in tegenstelling tot de Rijksoverheid, geen tekorten mogen hebben. En dus moeten gemeenten waken voor de rode cijfers. Er wordt gedacht aan bezuinigen op sportvoorzieningen, openbare ruimten, bibliotheken. En dus ook zwembaden. Vooral de gemeenten buiten de Randstad maken zich grote zorgen. In Leeuwarden, Nijmegen, Enschede, Groningen en Breda vallen de hardste klappen.

Preventieakkoord

Is er ook nog goed nieuws? Om de zorgkosten te beperken, is preventie ook weer in deze Miljoenenota een belangrijk thema. Alles om te voorkomen dat de vraag naar zorg toeneemt. Een gezonde leefstijl, waaronder voldoende bewegen, wordt daarom nog steeds gestimuleerd. Veel waarde wordt gehecht aan de uitvoering van het Preventieakkoord, gericht op het beïnvloeden van de levensstijl. Met name kinderen en jongeren moeten meer mogelijkheden krijgen om te bewegen en op jonge leeftijd niet in contact komen met roken en alcohol. De overheid wil zelfs nog grotere stappen nemen en verdere prikkels inbouwen om gedrag te veranderen. En daarmee dus gezonde keuzes aantrekkelijker te maken of ongezonde keuzes minder aantrekkelijk.

Overschot

De jeugd moet meer bewegen. Komen we toch weer uit op het zwembad. Heeft men in Den Haag weleens een kijkje genomen in een zwembad? En met eigen ogen gezien hoe goed de jeugd zich daar kan vermaken? En dan niet alleen met vrijzwemmen. Er zijn genoeg activiteiten in het water te bedenken voor jong en oud. Onder schooltijd of na schooltijd als onderdeel van een beweegprogramma. Bewegen met plezier, beter kun je het toch niet bedenken? Moeten we het natuurlijk nog wel even hebben over die bezuinigingen. Met het oog op de historische lage rente gaat men vanaf volgend jaar miljarden euro’s lenen om te investeren in ‘duurzame economische groei’. Tezamen met het overschot van 10 miljard op Rijksniveau lijkt het mij toch allemaal niet zo ingewikkeld…


advertentie

ZwembadBranche Congres 2024