‘Week van de mentale gezondheid’: zwemmen heeft een positieve impact
Het is de ‘Week van de mentale gezondheid’, bedoeld om extra aandacht te vragen voor onze mentale gezondheid. Onze samenleving is veranderd, er ligt een grote nadruk op presteren en zelfredzaamheid. Daarbij lijkt het, met name door social media, alsof alles altijd maar perfect moet zijn. Tegelijkertijd kijken we steeds…
Zwemles toegankelijker voor vluchtelingenkinderen: wat kun jij hierin betekenen?
Vluchtelingen met kinderen vinden het vooral belangrijk dat hun kinderen kunnen (leren) zwemmen vanwege de veiligheid. Zij hebben gezien en gehoord dat er in Nederland veel water is, meer dan in hun land van herkomst. Verdrinkingsongevallen van bekenden of trauma’s door het vluchten maken dit gevoel van zwemveiligheid voor sommige…
Stimuleren zwemveiligheid kinderen én volwassenen: wat doen gemeenten?
Hoewel bij het stimuleren van zwemveiligheid vaak aan kinderen wordt gedacht, is het zeker ook een aandachtspunt bij volwassenen. De NRZ en het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zetten zich daarom gezamenlijk hiervoor in door het ondersteunen van volwassenen die willen leren zwemmen en leven onder of rond het bestaansminimum met…
Duurzame sportinfrastructuur: zwemmen toegankelijk houden voor iedereen!
Eén van de zes ambities van het Nationaal Sportakkoord is een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur. Om dit te realiseren zal de exploitatie van sportaccommodaties (financieel) sterk verbeterd moeten worden. Onderdeel hiervan is het terugdringen van de exploitatietekorten. Driekwart van de gemeentelijke uitgaven aan sport gaat naar de bouw, het…
Heeft men in Den Haag weleens een kijkje genomen in een zwembad?
Gisteren was het Prinsjesdag. Dé dag van de jurk van Máxima, de hoedjes van de dames en de afwezigheid van Frits Wester en Stef Blok. Waarbij de laatste de eerste designated survivor bleek te zijn. En natuurlijk was de Miljoenennota -zoals alle voorgaande jaren- allang uitgelekt. Maar toch waren gisteren…
Nationaal Plan Zwemveiligheid: op weg naar een duurzaam zwemveilig Nederland
Van 17 april tot en met 17 mei 2019 vond de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid plaats. Deze campagne is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid werd, samen met landelijke en lokale partners,…
Wisselend beeld gemeentelijke regelingen voor zwemvaardigheid inwoners
Vanuit het kennisproject NL Zwemveilig heeft het Mulier Instituut in samenwerking met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) onderzoek gedaan om meer zicht te krijgen op de gemeentelijke en landelijke regelingen die gemeenten inzetten om de zwemvaardigheid van hun inwoners te verhogen. Bijna 70 procent van de ondervraagde gemeenten geeft aan…
Lokaal beleid en zwemmen: dit staat er in de collegeprogramma’s over zwemmen
In 98 procent van de gemeentelijke collegeprogramma’s voor 2018-2022 wordt aandacht besteed aan sport. Sport is daarbij nadrukkelijk verweven met andere beleidsterreinen en landelijke ontwikkelingen zoals gezondheid, duurzaamheid en samenwerking binnen en buiten de sector. Dat concludeert het Mulier Instituut op basis van een analyse van de positie van sport…
Onderzoek geeft beter inzicht in lokaal sportbeleid
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het sportbeleid en hun sportaccommodaties. Met als doel uiteraard om ervoor te zorgen dat de inwoners meer gaan bewegen en sporten. Want uiteindelijk is dat beter voor ons allemaal -vooral ook als men meer gaat zwemmen-, maar lukt dat ook daadwerkelijk? Kunnen gemeenten het sportgedrag van…
Onderzoek RVS: veel zwembaden hebben het nog niet op orde
Elk binnenzwembad moest voor 1 januari 2017 met een rapport kunnen aantonen dat er geen gevaarlijk roestvast staal in hun bad aanwezig was. Om te weten hoe de zwembaden ervoor staan heeft het ministerie van BZK het advies- en ingenieursorganisatie Arcadis opdracht gegeven dit te onderzoeken. Nu blijkt uit dit…