11 oktober - ZwembadBranche Dag

Douchen voor het zwemmen? Liever 1000 soorten bacteriën door het putje dan in het water…

Douchen voor het zwemmen. Er is al heel veel over geschreven. Natuurlijk staan alle kinderen voordat ze zwemles krijgen netjes onder de douche. Het is een bekend ritueel. Maar als een kind eenmaal van zwemles is, vervalt dat douchen ook al gauw. Het blijkt dat de zwemliefhebbers het douchen te vaak overslaan. Met alle gevolgen van dien. De techniek in het zwembad maakt overuren. Waarom douchen we niet, is het gemakzucht of onwetendheid?

Vreemde ogen

Uiteindelijk gaat het wel of niet douchen om gedrag. En als iets een complexe materie is, dan is het wel gedrag. Waarom doen we dingen wel of niet, vertonen we soms graag kuddegedrag? En nog lastiger, hoe kunnen we gedrag veranderen? Laatst schreven we al over de kracht van ‘watching eyes’. Vreemde ogen dwingen, zeggen we wel eens. Maar nu blijkt dat dit ook werkt in openbare ruimten. Dus ook in zwembaden. Het interessante is dat gedrag vaak ook gaat om kleine details. Subtiele aanwijzingen die ons gedrag sturen en dus ook zo kan veranderen. Onbewust.

Lees ook: Kruip eens in het hoofd van een badplasser, waarom doet iemand dat?

Gewoonte

Vaak weten we eigenlijk niet eens goed wat de gevolgen zijn van onze gedragingen. Het is een gewoonte die we onszelf hebben aangeleerd. Of we doen zoals de anderen doen, opvallen vinden we namelijk vaak niet echt fijn. Bewustwording kan dan ook vaak een handje helpen. Want weten we eigenlijk wel wat we allemaal het water in meenemen als we niet eerst douchen? Laats las ik de gevolgen van het niet douchen. Voor mij toch ook wel weer even een eye opener over wat we eigenlijk onbewust met ons meedragen. En dus ook meenemen in het zwembad als we niet vooraf zouden douchen. En ja geen wonder dat alle machines dan overuren maken.

1000 soorten bacteriën…

Dus wil jij jouw bezoekers duidelijk maken dat het douchen voor het zwemmen geen betutteling is, maar pure noodzaak? Een artikel van TwentyTwoWords legt het even haarfijn uit. Wij dragen namelijk 1000 soorten bacteriën met ons mee en 40 soorten schimmels. Wees gerust dit is op zich niet erg. De meesten zijn eigenlijk goed voor je, want de goede bacteriën houden voor ons de slechte weg. Maar wil je al deze bacteriën vervolgens in het zwembadwater hebben? Lijkt mij niet. Want zoals je weet verdubbelen bacteriën zich ook nog eens razendsnel in warme vochtige ruimten. Het beste is dus uiteindelijk om de 1000 bacteriën en 40 soorten schimmels lekker door het putje te laten verdwijnen voordat je het zwembad induikt…
Splash Software