In beweging met osteoporose: zwemmen

Vanaf je dertigste worden je botten langzaam steeds minder stevig. Dat geldt voor iedereen. Maar bij sommige mensen verloopt het ernstiger en gaat het sneller dan normaal. Als je botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn, heb je osteoporose en loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben. Helaas gaat de aandoening niet meer weg. Wel helpt een goede behandeling en aanpassingen in je leefstijl. Zo kun je het proces positief beïnvloeden door voldoende te bewegen: zwemmen.

Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen

Uit onderzoek is gebleken dat sporten de botdichtheid verbetert. De krachten die op het bot werken tijdens het bewegen hebben effect op diverse cellen in het bot. Hierdoor wordt het bot dichter en sterker. Ook hebben je lenigheid en behendigheid baat bij sporten: het helpt om misstappen en vallen te voorkomen. Het effect van bewegen wordt extra duidelijk bij mensen die aan het bed gekluisterd zijn en niet kunnen bewegen: drie weken niet bewegen verdubbelt de kans op een heupfractuur in de tien jaar die er op volgen. Als je osteoporose hebt, is het dus meer dan belangrijk om regelmatig in beweging te komen. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met osteoporose. Deze 30 minuten kun je achter elkaar afronden, maar je kunt er ook voor kiezen het half uur op te splitsen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Zwemmen & Yoga: goed voor de spieren en ademhaling

Bewegingsactiviteiten bij osteoporose

Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt zijn zeer goed voor mensen met osteoporose. Ook het trainen van conditie en spierkracht is bevorderlijk voor de lenigheid en de behendigheid. Sporten waarbij je hard kunt vallen en mogelijk iets kan breken moeten uiteraard worden voorkomen, net als sporten waarbij je moet springen. Zwemmen kan uiteraard altijd en wanneer je veel last hebt van osteoporose kunnen juist oefeningen in het water, zoals zwemmen of aquajoggen, een goed alternatief zijn. Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen osteoporose en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen.
  • Wanneer je langere tijd niets hebt gedaan, begin dan rustig.
  • Beweeg samen met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij: leuk en motiverend.
  • Zorg naast regelmatig bewegen voor een goede voeding, eet en drink calciumrijke producten, en voldoende vitamine D.

Kijk voor meer informatie over osteoporose


advertentie

Dewi Online