Dick Eijlander: ‘Het is heel hard watertrappelen om het hoofd boven water te houden’

Ook voor Bosbad Putten zijn de gevolgen van corona goed zichtbaar. Sinds corona is het aantal bezoekers gehalveerd, de wachtlijst voor zwemles opgelopen en nu is het rondmaken van de roosters een uitdaging vanwege het hoge ziekteverzuim door corona. Dick Eijlander, manager Bosbad Putten, merkt dat de rek eruit begint te raken. “Het is heel hard watertrappelen om het hoofd boven water te houden. Met elkaar zijn wij deze twee jaar goed doorgekomen, maar het is wel te hopen dat we nu echt het einde naderen.”

Snel vol

Het was ook begin dit jaar weer even puzzelen. Er kwamen versoepelingen voor de binnensport, maar wat waren nu precies de regels? “Sinds twee jaar hebben wij een speciale werkgroep die zich bezighoudt met de coronamaatregelen. Na elke persconferentie kijken wij wat de gevolgen zijn voor Bosbad Putten, soms nog dezelfde avond.” Nu was het na de laatste lockdown even onduidelijk wat dit nu precies betekende voor het recreatief zwemmen. “Je wil het natuurlijk goed doen en zeker wel of niet afstand houden is van belang bij het recreatief zwemmen. Gelukkig is het weer toegestaan met de anderhalvemetermaatregel en kunnen we nu per dag 400 of maximaal 600 mensen ontvangen, verdeeld over meerdere tijdsblokken per dag.” Vergeleken met een goeie dag waar 1000 man zich komt vermaken in het zwembad, is het wel een verschil. Gelukkig is de animo nog steeds groot. “We merken dat mensen nog graag komen zwemmen, we zitten altijd snel vol. Toen we vorig jaar het buitenbad eerder opende omdat het binnenbad nog gesloten was, kwamen ook veel mensen zwemmen.” Als de lockdown langer had geduurd, was het buitenbad ook dit jaar weer eerder opengegaan. “Nu binnensporten weer is toegestaan, houden we het buitenbad nog even dicht. Mensen zwemmen met deze temperaturen toch liever binnen.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Lees ook: ‘Onder het motto ‘van covid naar go fit’ kijken wij alvast naar de periode na corona’

‘Omgaan met gedoe’

Bij het Bosbad zijn de wachtlijsten voor zwemles ook opgelopen. “Om enigszins in te kunnen lopen, bieden wij extra lessen aan. Afgelopen kerstvakantie waren er lessen op inschrijving en het succes was groot, maar we kunnen de achterstanden niet wegwerken.” Met alle gevolgen van dien voor de zwemveiligheid, maar er is meer wat Dick zorgen baart. “Het virus heeft een enorme impact op onze samenleving. Ondernemers hebben het zwaar, mensen zijn ziek geworden, er zijn onderwijsachterstanden en ook in de zwembranche zie je de gevolgen. Onze bezoekersaantallen zijn gehalveerd en wij houden maar met moeite het hoofd boven water. Vlak voor corona is er een wildwaterbaan aangelegd en zijn we van het gas afgegaan. Dit is een investering van vier miljoen euro die we nu niet kunnen terugverdienen. Gelukkig zijn er compensatieregelingen vanuit de overheid en is er financiële steun vanuit de gemeente middels een lening, maar ideaal is het niet.” Dick ziet daarbij ook dat het een wissel begint te trekken op zijn personeel. “Veel medewerkers kunnen niet werken vanwege corona. Gelukkig is iedereen erg flexibel en hoeven we geen activiteiten stop te zetten. Dit is natuurlijk enorm te waarderen, maar het houdt een keer op. Daarbij moet je je steeds aanpassen aan de regels die elke keer veranderen en ook bij ons is er weerstand tegen het coronatoegangsbewijs. Gelukkig gaat het om een kleine groep en is beveiliging voor het controleren op de coronapas niet nodig, maar dit alles heeft zijn weerslag op het personeel. Om onze weerbaarheid te trainen, hebben wij een cursus ‘Omgaan met gedoe’ gevolgd. Je leert dan hoe je rustig kunt blijven en niet meegaat in de emotie. Ook in ‘normale’ omstandigheden is dit een zeer nuttige cursus, maar zeker in deze tijd.”

Goede hoop

Hoewel Dick denkt dat de mondkapjesplicht en de anderhalvemetermaatregel nog wel even blijven, heeft hij het idee dat we nu in het staartje van de pandemie zitten. “Het blijft natuurlijk onvoorspelbaar, maar het ziet er nu wel beter uit. Het zou toch mooi zijn als we eindelijk niet meer de maatregelen gaan aanscherpen, maar alleen nog maar gaan versoepelen. Dat we langzaamaan weer naar normaal gaan en alle zwemfans blij kunnen maken. Ik heb wel goede hoop.”


advertentie

Dewi Online