23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Onder het motto ‘van covid naar go fit’ kijken wij alvast naar de periode na corona’

Na een lockdown van bijna zes maanden ging Nederland in mei in stappen weer open. Zwemles geven mocht al wel eerder, maar alle andere zwemfans moesten langer wachten. Gelukkig kunnen er nu weer doelgroepactiviteiten worden gehouden, individuele sporten, sportactiviteiten en zelfs recreatief zwemmen is weer toegestaan. Of het einde van de tweede lockdown tegelijkertijd ook het einde van de coronamaatregelen inluidt, weet niemand. Maar te hopen is dat we nu eindelijk weer terug kunnen naar het ‘oude normaal’. Of gaan we het straks toch anders doen? Wij vroegen Marjon van Vilsteren (SRO), Jean-Paul Lancée (Omnium Goes) en Saskia Schakel (Gemeente Amsterdam) hoe zij terugkijken op de afgelopen maanden en wat zij de komende maanden verwachten.

‘Normaal’

Vanaf september hoopt Jean-Paul Lancée (Omnium Goes) dat het weer ‘normaal’ is, maar tot die tijd verwacht hij eenzelfde zomer als vorig jaar. “Wij hebben na de eerste lockdown redelijk kunnen draaien, het zou fijn zijn als we dat nu weer kunnen doen om dan na de zomer de draad weer op te kunnen pakken.” Belangrijk ook volgens Lancée want Nederland moet weer meer gaan bewegen. “Na twee lockdowns is het goed dat er weer wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl. Onder het motto ‘Van covid naar go fit!’ dragen wij daar vanuit het Omnium graag ons steentje aan bij.”


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Opstarten

Net als de gehele branche was het ook voor het Omnium schakelen, maanden achter elkaar een gesloten zwembad was natuurlijk ongekend. “Aan het begin van de eerste lockdown zaten medewerkers veel thuis zonder werk. Velen hebben dat als heel vervelend ervaren, je wil toch iets om handen hebben en betrokken blijven. Bewust hebben wij dan ook gekeken naar mogelijkheden om mensen op een veilige manier in contact met elkaar en het zwembad te laten houden. Naast de nodige werkzaamheden die horen bij een gesloten zwembad zoals legionellabeheersing, is er ook veel onderhoud gedaan en schoongemaakt. Doordat medewerkers toch, zij het beperkt, naar het Omnium konden komen voelde men zich niet helemaal geïsoleerd van het zwembad.” Evengoed heeft lang niet iedereen hiermee zijn of haar uren kunnen draaien, maar bij het Omnium wordt niet meer gekeken naar de minuren. “Hoewel wij hebben geprobeerd om onze mensen zoveel mogelijk hun uren te laten draaien, is het natuurlijk toch lastig. Wij hebben daarom besloten om alle ‘coronaminuren’ tot aan 1 juni kwijt te schelden, zodat iedereen dan met de derde stap van het openingsplan weer op nul staat.“ Hoewel er vanaf 5 juni weer veel meer mocht, gaat het Omnium rustig opstarten. “Wij hebben afgelopen zomer met de maatregelen zo’n 350 mensen per blok kunnen toelaten. We gaan nu beginnen met zo’n 150 mensen per blok voor recreatief zwemmen en breiden dat dan verder uit.” Hoewel Lancée graag weer teruggaat naar normaal, verwacht hij wel een aantal maatregelen van de afgelopen maanden te behouden. “Wij hebben gemerkt dat de bedrijfsvoering op een aantal punten efficiënter is geworden. De automatisering heeft zeker voordelen, zo zijn er door het online betalen nu geen rijen meer voor de kassa. Daarbij geeft het reserveren door bezoekers in blokken veel meer rust. Als we straks weer volledig mogen draaien, kunnen wij in een aantal blokken hetzelfde aantal bezoekers halen alleen dan zonder de piekmomenten die wij voorheen hadden. Dit is natuurlijk veel overzichtelijker, werkt voor het personeel dus prettiger en onze bezoekers weten inmiddels niet beter.”

Go fit

Nu we meer mogen merkt Lancée dat mensen ook echt de behoefte hebben om te bewegen in het water, maar tevens om elkaar weer te zien. “De doelgroepactiviteiten hebben ook een sociaal karakter en het uurtje zwemmen kan voor mensen veel meer betekenen dan alleen werken aan hun conditie.” Of iedereen weer terugkeert naar het zwembad, vindt Lancée moeilijk te zeggen. Wel verwacht hij dat het belang van een gezonde leefstijl door deze pandemie extra zal worden onderstreept. “Onderzoeken wijzen uit dat mensen minder zijn gaan bewegen en zijn aangekomen. Daarnaast horen wij ook dat meer mensen lichamelijke klachten hebben gekregen door te weinig beweging en nu bij de fysiotherapeut lopen. Wij zijn als zwembad bezig om deze mensen (weer) naar het zwembad te trekken en kijken naar een programmering die hier meer op inspeelt. Zo denken wij onder meer na om iets te betekenen voor senioren die door vereenzaming of om medische redenen een uurtje zwemmen goed kunnen gebruiken vanwege de beweging en het sociale aspect. Daarnaast spelen wij er nu al op in door in onze communicatie het belang van vitaliteit te benadrukken en de rol die wij als zwembad hierin kunnen spelen. Met de versoepelingen in het vooruitzicht en de goede cijfers kijken wij niet alleen uit naar een mooie zomer, maar onder het motto van covid naar go fit ook alvast naar de periode na corona.”