15 oktober ZwembadBranche Dag

Bewegen (lees ook: zwemmen) verhoogt de concentratie bij kinderen

Bewegen tijdens de les is niet alleen goed voor de conditie, het heeft ook een positief effect op het leerresultaat. Kinderen die les krijgen en tegelijk bewegen, kunnen beter rekenen en spellen. Onderzoek wijst uit dat zij na twee jaar zo’n vijf maanden voor liggen op hun leeftijdsgenootjes die tijdens de taal- en rekenlessen blijven zitten. Ik zie nu al hele leuke educatieve lessen in het zwembad voor me. Want leren en bewegen in het water, dan vang je natuurlijk gelijk 2 vliegen in een klap!

Fit & vaardig

Tevens wees onderzoek uit dat het gewicht van de springende leerlingen gelijk, terwijl de zittende leerlingen zwaarder worden. Het onderzoek is uitgevoerd Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit opdracht van het ministerie van Onderwijs. Zij ontwikkelden de lesmethode Fit & Vaardig waarmee scholieren drie keer per week een halfuur flink bewegen tijdens het herhalen van de reguliere lessen rekenen en taal, een kwartier taal en een kwartier rekenen. De methode werd getest op twaalf basisscholen in Groningen. En voor iedere klas die de nieuwe methode gebruikte, was er ook een klas die dat juist niet deed. Zodoende kon men goed zien wat daadwerkelijk het effect was van de lesmethode.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Lees ook: Jongeren sporten steeds minder, ouderen juist vaker

Concentratie en adrenaline

Naast de leerwinst van vijf maanden zagen de onderzoekers nog een ander effect. De leerlingen konden zich na een les Fit & Vaardig beter concentreren op de vakken daarna. Dit resultaat wordt vooral bepaald door het vrijkomen van adrenaline door het lopen en springen een stofje, hierdoor kunnen de kinderen de lesstof beter opnemen.Tevens waren de kinderen ook gezonder, de Body Mass Index (BMI) van leerlingen die leren en tegelijk bewegen in de klas bleef na 1 jaar hetzelfde, die van de passieve leerlingen werd hoger.

Kortom het is weer eens bewezen: bewegen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Zo wordt een uurtje zwemmen niet alleen leuk, maar ook leerzaam en effectief voor de lessen erna!


advertentie

Dewi Online