Zondag was het Wereld Kanker Dag. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan en heeft dit ook effect, steeds meer mensen overleven kanker. Maar helaas krijgen ook nu nog 1 op de 3 mensen ooit kanker en heeft het nog steeds een enorme impact op iemands leven en dat van de naasten. Veel mensen ervaren het ook als lastig om het leven na een behandeling weer op te pakken. Iedereen denkt dat je er weer bent, maar na de diagnose is het leven nooit meer hetzelfde. Een veelvoorkomende klacht is vermoeidheid. Bewegen kan dan juist heel goed zijn, maar ook lastig. Ook al weet je dat het heel goed is, de stap kan toch nog te groot zijn. Hoe pak je het dan aan?
Bewegen juist goed
Bewegen is belangrijk voor je gezondheid, ook als je kanker hebt en wordt behandeld of na de behandelingen. Maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Kanker en de behandeling van kanker vragen veel van een lichaam. Vaak gaat het uithoudingsvermogen achteruit, neemt de spierkracht af en zijn mensen erg moe. Ook psychisch kan het zwaar zijn. Het lijkt dan misschien logisch om veel rust te nemen tijdens of na de behandeling, maar bewegen is dan juist heel goed voor je lichaam en ook voor de geest. Bewegen tijdens en na de behandeling heeft veel voordelen en helpt bij vermoeidheid, angst en depressie. Tijdens de behandeling kan het een positief effect hebben op het uithoudingsvermogen en zorgen dat de spierkracht behouden blijft wat kan zorgen voor een sneller herstel. Daarbij kan het helpen om de chemotherapie beter te doorstaan en de behandeling vol te houden. Sommigen geven ook aan dat het hen het gevoel geeft iets positiefs te doet voor het lichaam. Werken aan een doel en dat doel ook halen, is tevens goed voor het zelfvertrouwen.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Is bewegen veilig ?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het veilig is om te bewegen als je kanker hebt, de activiteit hangt wel af van wat je wil bereiken. Het kan zijn om uithoudingsvermogen en spierkracht te verbeteren. Bewezen is dat meer bewegen of sporten helpt om vermoeidheid te verminderen. Om minder moe te zijn helpt het om minimaal 30 minuten per dag te bewegen, meer bewegen is uiteraard nog beter. Daarbij is het het belangrijk om een manier van bewegen te kiezen waarbij de hartslag en ademhaling omhoog gaan, zoals wandelen, fietsen, of zwemmen. Maar mensen kunnen er ook voor kiezen te bewegen om vooral mentaal sterker te worden. Het is wel belangrijk dat mensen zich laten adviseren of begeleiden door een deskundige, omdat het per situatie kan verschillen an afhangt van de situatie en het doel. Het is daarom aan te raden om met een (oncologie)fysiotherapeut te overleggen welke manier van bewegen of sport het beste is. Hij of zij kan een programma op maat maken en coachen bij het oefenen. Ook als zwembad kun je hierbij een belangrijke rol spelen. Zwemmen kan een prettige manier van bewegen zijn voor mensen met kanker of voor mensen die klaar zijn met de behandeling en willen aansterken.
Lees voor meer informatie Sporten en bewegen tijdens kanker