Alternatieven voor verdwijnen zwemonderwijs

Het schoolzwemmen in Eindhoven wordt per 1 augustus dit jaar beëindigd. Om de zwemvaardigheid van en sportieve activiteiten voor kinderen toch te blijven stimuleren en bevorderen, sluiten de schoolbesturen en de gemeente Eindhoven een samenwerkingconvenant. Dit staat in een voorstel van B&W aan de gemeenteraad. Het afschaffen van het schoolzwemmen in Eindhoven is onderdeel van het pakket bezuinigingsmaatregelen uit ‘Eindhoven, samen werkend aan morgen’.

In eerste instantie was het de bedoeling dat het schoolzwemmen per 2012 gefaseerd zou worden beëindigd. De schoolbesturen hebben echter gevraagd om vervroegde afschaffing. Dat geeft de scholen extra mogelijkheden voor een alternatieve invulling van hun lessen en voorkomt een nieuwe aanbestedingsprocedure van het vervoer naar en van de zwembaden.

Nu het schoolzwemmen door gemeenten in toenemende mate verdwijnt, komt de Vereniging Sport & Gemeenten (VSG) met het project Waterdicht. Doelstelling hiervan is de zwemvaardigheid van de kinderen van de basisscholen te bevorderen. In Eindhoven werken basisscholen, zwembaden en Sportformule samen in dit project. Ouders van deze kinderen worden gericht benaderd met een aanbod voor zwemlessen. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen hiervoor een beroep doen op bepaalde minimaregelingen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Het afschaffen van het schoolzwemmen treft met name het directe personeel van de zwembaden. De bezuiniging gaat ten koste van 9 fte over beide zwembaden (de Tongelreep en het ir. Ottenbad).


advertentie

VDH Watertechnology


Een gedachte over “Alternatieven voor verdwijnen zwemonderwijs

 1. “Eindhoven samen werkend aan morgen?”

  Een leuke naam voor het afschaffen van allerlei, vaak noodzakelijke, voorzieningen.
  Zeker hier weer.
  We zijn een waterland, we hebben prachtzwembaden (zeker in Eindhoven) en wat kost het zwemmen nou, zeker als je de winst (sportief en gezond) je er bij zoveel schoolkinderen genereert.
  Niet in € uit te drukken. Ondefinieerbaar, kwetsbaar dus en makkelijk van de gemeentebegro-ting te schrappen. Triest hoor.

  Dan nog de negen zwemonderwijzers die het veld gaan ruimen. Ik wens ze succes en ik hoop dat ze hun passie ergens anders kunnen gaan uitleven.

  Burgemeester Rob van Gijzel: U was, ik dacht, tijdens de Paarse regeerperiode, iets te recht-vaardig. Dat beviel de toenmalige partijleiding niet en u kon, kortgezegd, uw biezen pakken.
  Weggestuurd worden is niet ok, maar u hebt terug kunnen komen.

  Ik heb u “hoogzitten”. Als de jullie begroting op orde is, willen jullie het schoolzwemmen weer in de armen sluiten?

  Ik hoop het van ganser harte.

  Vriendelijke groeten,
  Chris van Oudheusden

Reacties zijn gesloten.