27 maart ZwembadBranche Congres

Buitenbad De Zien: Mogelijk gemaakt door de inwoners zelf

Even leek het er in 2012 op dat openluchtzwembad De Zien zou moeten sluiten. De gemeente kreeg de begroting niet sluitend en voelde zich genoodzaakt er een streep door te halen. Maar dit was ondenkbaar voor de inwoners. Het buitenbad is het kloppend hart van Uitgeest. In zeer korte tijd verenigde een aantal zwemfans zich en maakten al snel duidelijk dat van sluiting geen sprake kon zijn. De gemeente gaf zich gewonnen en middels een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie bleef het buitenbad behouden. “We moesten door een heel ambtelijk proces, maar het resultaat mag er nu zijn”, aldus de voorzitter van de Stichting Jan Ros.

Nadat de gemeente dreigde met sluiting was het nog wel een lange weg te gaan. Er volgden vele rapporten, onderzoeken en gesprekken, maar medio 2014 was het een feit. En een overeenkomst tussen de gemeente en de stichting markeerde een belangrijk moment. Heel Uitgeest kon blijven zwemmen. Jan Ros is dan ook een trots man. “Dit is uiteindelijk allemaal mogelijk gemaakt door de burgers zelf. Iedereen heeft er heel hard voor gewerkt vanaf het moment dat wij groen licht kregen om te kijken naar de exploitatiemogelijkheden. We moesten door een heel ambtelijk proces, keihard aan het werk en nog steeds alle zeilen bijzetten. Maar het resultaat mag er zeker zijn.”

Gesloten beurs

Na het tekenen van de beheer- en gebruikovereenkomst met de gemeente, was er meteen werk aan de winkel. Om te beginnen moesten de handen uit de mouwen worden gestoken om het zwembad überhaupt toegankelijk te maken voor publiek. Er was veel achterstallig onderhoud. “We kregen wel een bruidsschat mee van de gemeente van 2 ton, maar dat was niet voldoende.” Gelukkig zag Ros al snel dat de ware aard van de inwoners naar boven kwam. Vele handen maken licht werk, zo blijkt maar weer. Inwoners kwamen klussen, en ook de middenstand droeg zijn steentje bij. “Er is veel vakwerk verricht met scherpe offertes en gesloten beurzen. Eigenlijk heeft heel Uitgeest zich hard gemaakt voor het zwembad.” Naast achterstallig onderhoud is er ook geïnvesteerd in duurzame oplossingen. “Eén van de grootste kostenposten voor het zwembad is natuurlijk de energierekening. Gelukkig hebben we deze al aardig weten te drukken. Zo is er geïnvesteerd in ruim 1.400 zonnecollectoren en twee warmtepompen waardoor de gaskraan straks definitief dicht kan en liggen er heatpipes op het dak die het water kunnen verwarmen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Het Ravijn: ‘Laat de zomer maar komen!’

Whatsapp

Maar om het zwembad draaiende te houden moeten er ook veel vrijwilligers worden  ingezet om te helpen bij de kassa, kantine, schoonmaak. De meesten van hen hebben zich meteen aangemeld. “Aan het begin hebben wij huis aan huis een oproep gedaan om vrijwilliger te worden. Wij hebben hier gelukkig veel reacties op gekregen. Ook zijn er mensen die zich naderhand hebben aangemeld nadat zij met eigen ogen gezien hebben hoe groot het belang is van vrijwilligers”, aldus Ros. Vooralsnog heeft men de inzet van vrijwilligers niet gekoppeld aan het abonnement, zoals je ook wel ziet bij andere stichtingen. “Tot nu toe hebben wij voldoende vrijwilligers. Uiteraard kunnen wij niet achterover leunen. We moeten ons er wel voor inzetten, maar het zwembad heeft er nog nooit onder geleden. De bereidheid om te helpen is gelukkig zeer groot. Er zijn veel whatsapp groepjes waardoor er snel en efficiënt wordt gecommuniceerd en ook snel kan worden gehandeld. Ook als besloten wordt om vanwege mooi weer langer open te blijven.” …Lees verder in ZwembadBranche #63


advertentie

ZwembadBranche Congres 2024