Zwembad ’t Bun heeft een primeur voor de Nederlandse zwembranche. Het water in het zwembad wordt niet verwarmd door gas, maar met behulp van afvalwater uit het riool. Het zwembad van Urk is daarmee het eerste Nederlandse zwembad dat gasloos wordt verwarmd.
Riothermie
Een aanzienlijk deel van de warmte uit huishoudens, denk bijvoorbeeld aan douchewater, en industrie wordt via het afvalwater geloosd. En dat is zonde want het potentieel daarvan is enorm. Bij riothermie wordt daarom energie, in de vorm van warmte of koude, aan het afvalwater onttrokken. Door langs een rioleringsbuis schoon water te laten stromen, warmt dat water een paar graden op. Vervolgens wordt dit schone water verder opgewarmd. Bij ’t Bun wordt in een ruimte rond de leidingen de warmte opgevangen en gebruikt voor verwarming van het zwembad. De warmte die over is, wordt opgeslagen in de grond en gebruikt op momenten dat meer water nodig is. Zo wordt het hele zwembad duurzaam verwarmd en warmte bespaard van zo’n 40 tot 45 huishoudens per jaar.
Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Terugverdien tijd
De installatie maakt onderdeel uit van de recente grote verbouwing. Het hernieuwde zwembad ging vorig jaar open en sinds dinsdag is de nieuwe verwarming officieel in gebruik gesteld. Naast riothermie maakt het zwembad ook gebruik van grondwarmte. Daarmee is zwembad ’T Bun voor de komende decennia weer toekomstbestendig. Bij de realisatie van deze riothermie-installatie werkten zwembad ’t Bun samen met de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland, Stowa, Stichting Rioned, Doorgeest Energietechniek, Afvalwaterketen Flevoland en advies- en ingenieursbureau Tauw. De investering is wel aanzienlijk, maar door de directe lagere energielasten is de verwachting dat deze binnen 12 jaar is terugverdiend.