De branchevereniging van zonnestudio’s in Nederland, Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), onderneemt woensdag 4 november met een landelijke advertentiecampagne actie tegen de terugloop in het bezoek aan zonnestudio’s die deze zomer is ontstaan door misleidende en onjuiste berichtgeving over de risico’s van zonnebanken. Voor zonnebanken gelden veilige Europese normen.
In juli meldden kranten en radio- en TV-rubrieken dat zonnebanken zijn te vergelijken met onder meer arsenicum en mosterdgas. Dit heeft veel consumenten op het verkeerde been gezet. Wat werkelijk gebeurde, is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zonnebanken plaatste in dezelfde risicocategorie voor kanker als de genoemde stoffen. In die categorie staan ook de zon buiten en producten als bier en rode wijn. Deze producten zijn niet zonder meer gevaarlijk maar men moet er verantwoord mee omgaan: geniet, maar met mate. Dit geldt eveneens voor zonnebanken. Hiervoor pleit SVZ al jaren, samen met onder meer KWF Kankerbestrijding.
Niet meer zon dan aan de Middellandse Zee
SVZ heeft op zichzelf geen bezwaar tegen de risico-indeling van de WHO maar wil de verontrustende en tendentieuze berichtgeving daarover recht te zetten. Onderzoek binnen de branche wijst uit dat de berichten zijn blijven hangen en onterecht schade berokkenen. In een paginagrote advertentie in landelijke ochtendkranten wijzen nu ruim 200 professioneel werkende zonnestudio’s die zijn aangesloten bij SVZ, nog eens op de geldende Europese normen voor zonnebanken. Deze zijn opgesteld door een wetenschappelijke commissie van de Europese Unie en worden in Nederland gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Ze houden onder meer in dat jongeren onder 18 jaar niet op de zonnebank mogen vanwege hun nog gevoelige huid. Zonnestudio’s moeten goed adviseren en met een huidanalyse bepalen welke zonnekuur voor iemand geschikt is. Belangrijkste is echter dat zonnebanken tegenwoordig niet meer licht (UV-straling) mogen afgeven dan de zon op een zomerse dag aan de Middellandse Zee. Dat geeft duidelijkheid aan de consument. In die zon moet men niet te lang verblijven. Voordeel van de zonnebank hierbij is dat deze na een vooringestelde tijd (maximaal 30 minuten) automatisch uitschakelt.
Huidkanker voorkomen
Zonnestudio’s willen voorzien in de behoefte van consumenten aan een gezonde kleur en aan ontspanning in zonnewarmte. Velen profiteren ook graag van de gunstige gezondheidseffecten van UV-straling op het lichaam doordat op natuurlijke wijze vitamine D wordt aangemaakt. Hierover verschijnen steeds meer wetenschappelijke publicaties. Om bij dit alles verantwoord zonnebankgebruik te bevorderen, overmatig zonnen binnen of buiten tegen te gaan en daarmee huidkanker te voorkomen, is in 1987 SVZ opgericht.
Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
SVZ is gesprekspartner voor de politiek en overheid, aanverwante brancheorganisaties, Europese organisaties, instellingen op het gebied van preventie en vertegenwoordigers van medische specialismen. SVZ-studio’s hanteren een Code voor de Praktijkuitoefening. Hierin staan de Europese normen, kwaliteit, veiligheid en hygiëne voor de klant centraal. SVZ streeft naar verhoging van het aantal aangesloten bedrijven. Daarmee wil zij bereiken dat in zo breed mogelijke kring haar beleid van kwaliteit en veiligheid wordt gevolgd. Zo krijgt het SVZ-lidmaatschap het karakter van een keurmerk en kan daarmee ook nog meer duidelijkheid bieden aan het publiek.
Voor meer informatie: www.svzinfo.nl