Zo stimuleer je de motorische ontwikkeling voordat kinderen leren zwemmen

Kinderen van 3 tot 4 jaar maken de laatste motorische ontwikkelingen door voordat ze naar de basisschool gaan. Ze leren in deze leeftijdsfase vaardigheden als springen, hinkelen en schommelen. Een cruciale fase want de motorische ontwikkeling van kinderen is belangrijk voor een levenlang plezier in sporten en bewegen. Jonge kinderen die vaardig zijn in bewegen, zullen op latere leeftijd meer bewegen. Maar zeker ook om te leren zwemmen. Hoe kun je als ouders dan de motorische ontwikkeling voordat kinderen op zwemles gaan stimuleren?

Stimuleren motorische ontwikkeling

  • Stimuleer je kind om stukjes vooruit, achteruit en zijwaarts te springen door bijvoorbeeld gekleurde stippen of lintjes op de grond te leggen. Je kind kan dan van stip naar stip of van lintje naar lintje springen. Begin met een kleine afstand tussen de stippen of lintjes. Is het te makkelijk? Leg de lintjes dan iets verder uit elkaar.
  • Oefen met schommelen door met de benen naar voren en naar achteren te bewegen. Het is voor je kind leuk en makkelijk wanneer jij hem/haar vooruit duwt op de schommel, maar stimuleer juist het zelf voortbewegen op de schommel.
  • Oefen met springen door gebruik te maken van een laaghangend touwtje, een laag muurtje of een laag voorwerp. Kies niet meteen voor een te grote hoogte om de kans op vallen te beperken. Springt je kind er gemakkelijk overheen? Verhoog het touwtje of voorwerp dan een beetje om je kind te blijven uitdagen. Let altijd goed op de veiligheid.
  • Lees ook: Dit is waarom je al heel jong moet beginnen met zwemmen. Spoiler: het is ook goed voor de leerprestaties.


    Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.  • Stimuleer je kind over lage smalle muurtjes, bankjes of (stoep)randjes te lopen. Wandel samen door de wijk en ga op zoek naar uitdagende plekken waar je kind deze vaardigheid, balanceren en evenwicht bewaren, kan oefenen. Blijf erbij voor de veiligheid. Gaat het je kind makkelijk af? Ga dan op zoek naar nog smallere muurtjes, bankjes of (stoep)randen.
  • Er is tegenwoordig steeds vaker beweegaanbod in de wijk voor kinderen van deze leeftijd zoals peutergym of andere activiteiten. Kinderen worden bij deze activiteiten uitgedaagd om op ontdekkingstocht te gaan en te ontdekken wat ze al wel en nog niet kunnen.
  • Buitenspelen in het bos, park of de speeltuin waarbij kinderen vooral veel klimmen an klauteren.
  • En natuurlijk niet te vergeten, veel naar het zwembad met je kind om lekker te grutten in het water.

Met dank aan: Alles over Sport


advertentie

E.B.T.C.