Bij daling cijfers binnenbaden mogelijk open vanaf 19 mei

Vorige week is stap 2 van het het openingsplan met een week uitgesteld naar 19 mei. Gisteren was er weer een overleg in het Catshuis: zou het dan 19 mei eindelijk zover zijn dat we verantwoord verder kunnen versoepelen? De cijfers lijken de goede kant op te gaan en verschillende bronnen melden dat stap 2 doorgaat. Mits de daling van het aantal besmettingen verder doorzet. Maar wat betekent dit precies voor de binnen- en buitenbaden?

Slag om de arm

Morgenavond is er weer een persconferentie en het lijkt erop dat onze demissionaire premier Rutte dan gaat aankondigen dat stap 2 vanaf 19 mei in gang kan worden gezet. Dit betekent dat dieren- en speeltuinen weer open mogen, de openingstijden voor terrassen worden verruimd en natuurlijk dat de binnenbaden weer open mogen en de regels voor buitensporten worden verruimd. Onder welke voorwaarden precies is nog niet bekend, maar zal dan later duidelijk worden. De voornaamste reden om nu wel te versoepelen en vorige week niet, is dat het nu lijkt dat we over de piek van de derde golf heen zijn. Waar men de eerste stap wel tegen het advies in van het OMT heeft genomen, durfde men dit met de tweede stap vorige week nog niet aan. Nu de ziekenhuisopnamen de afgelopen week zijn gedaald, lijkt er meer perspectief te komen voor het langzaam heropenen van de samenleving. Wel houdt men nog een slag om de arm, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moet de komende week wel blijven dalen. Mochten dit toch niet het geval zijn, dan kan aan een ‘noodrem’ worden getrokken om stap 2 alsnog af te blazen. Men verwacht dat dit voor het weekeinde duidelijk zal zijn.

Lees ook: In stappen weer open: stap 2 zwembaden

Voorbereiden

Wat betekent dit voor de zwembaden? Natuurlijk is het goed nieuws dat er wordt gesproken over het openen van de binnenbaden per 19 mei en de regels voor de buitensport worden verruimd. Tegelijkertijd is er nog wel een duidelijke voorwaarde, de cijfers moeten voldoende blijven dalen. Nu klinkt het natuurlijk hoopvol als Jaap van Dissel gematigd positief gestemd is, toch zien we nog niet de 20% daling zoals het OMT adviseerde als voorwaarde voor de volgeden stap van het openingsplan. De kans bestaat dus nog dat alles voor het weekeinde wordt teruggedraaid. En natuurljk moet de persconferentie nog plaatsvinden, voorlopig zijn het bronnen die dit melden. Hoewel ervaring leert dat al vaak de dagen ervoor het een en ander dat uitlekt klopt, leert ervaring ook dat we het pas zeker weten als het eenmaal zover is. Voor de zwembaden is dat natuurljk lastig omdat je de deuren niet van de één op de andere dag na 5 maanden sluiting weer kan openen en ook nog niet duidelijk is welke voorwaarden dan precies zullen gelden.

Het blijft dus nog even afwachten, maar in de afgelopen 5 maanden is dit natuurlijk wel het beste nieuws wat we hebben gehoord. Nu vooral -voor ons allemaal- hopen dat de cijfers blijven dalen en we de derde piek echt achter ons kunnen laten en dat we met steeds meer gevaccineerde mensen ook voorzichtig aan Nederland steeds verder kunnen openen totdat we weer terug zijn naar ‘normaal’.

Lees hier meer informatie over het openingsplan voor Nederland.

E.B.T.C.