Wordt het jou even teveel? Een luisterend oor van ‘Blijfovereind’ kan helpen

We staan allemaal wel eens bloot aan stress. Op zich is dat niet erg. Door stress zijn we net even scherper om die ene deadline te halen, lastige gesprekken te voeren op je werk of thuis een drukke week van rennen en vliegen te overleven. Maar psychologen en psychiaters merken dat nu de beperkingen voortduren, de mentale druk toeneemt. De stress van alledag is misschien weggevallen, maar daarvoor in de plaats komen andere zorgen. Mensen zijn onzeker over hun baan of het voortbestaan van hun onderneming, ervaren problemen in het gezin of zijn bang om ernstig ziek te worden van het virus. Bewegen kan helpen én een luisterend oor.

Adrenaline

Eigenlijk is het heel simpel, in een stress situatie zorgt je lichaam ervoor dat je je volledig kan richten op deze situatie. Ten eerste maakt je lichaam adrenaline aan. Een bekend verschijnsel hiervan is het sneller kloppen van het hart. Adrenaline zorgt ervoor dat je direct snel en adequaat kunt handelen. Heel snel daarna maakt je lichaam cortisol aan om te zorgen dat je de stress situatie langer vol kunt houden. Door adrenaline en cortisol kun je dus zowel op korte termijn als op lange termijn er tegenaan. In de oertijd was dit vooral handig als men moest vechten of vluchten. In onze tijd is het handig als je voor een langere periode net even iets meer moet geven. Maar ook geeft het in de ochtend net even die boost om op te staan en de dag te beginnen.

Neemt je conditie af nu je niet kunt zwemmen?

Overleven

Een logische reactie, wat is er dan zo erg aan stress? Je lichaam gaat geheel over op de overlevingsmodus, cortisol verhoogt je bloedsuikerspiegel en door de extra glucose in je bloed heeft je lichaam die extra energie die je nodig hebt. Tevens maakt cortisol insuline aan en dat zorgt ervoor dat glucose en andere voedingsstoffen door je lichaamscellen worden opgenomen. Alleen worden overschotten omgezet in vet, waardoor je aankomt. Verder geeft je lichaam weinig prioriteit aan haar andere taken. Het lichaam maakt keuzes waardoor het minder hard werkt om bijvoorbeeld eten te verteren of weerstand op te bouwen. Voor even is dit niet zo erg. Maar op langer termijn kan dit ervoor zorgen dat je aankomt of dat bacteriën en virussen vrij spel krijgen en je problemen krijgt met slapen.

Luisterend oor

Eén van de meest effectieve manieren om je snel te ontladen van stress is lichaamsbeweging. En dan denk ik natuurlijk gelijk aan een heerlijke duik in het water, helaas kan dat nu even niet. Wel kun je nu wandelen, hardlopen of fietsen. Door te bewegen ontspan je en maak je de geluksstofjes dopamine en endorfine aan waardoor de stress vermindert en dus ook de aanmaak van cortisol. Daarnaast helpt het goed om op gewicht te blijven. Naast bewegen kan een luisterend oor ook enorm helpen. Iemand om je zorgen mee te delen en je te helpen daarmee om te gaan. Heb jij behoefte aan een goed gesprek met een coach om je beter overeind te houden? Blijfovereind is een een platform van professionele coaches die gratis coachgesprekken geven. Door hulp toegankelijk te maken voor iedereen hoopt men dat niemand er nu alleen voor hoeft te staan en dat kwetsbaarheid gedeeld kan worden.

Heb jij behoefte aan een luisterend professioneel oor? Maak hier een afspraak voor een gratis gesprek met een van de coaches.

Garandeer jouw bezoekers een veilig én comfortabel zwembadbezoek