Lockdown verlengd met drie weken

Het gonsde al een paar dagen, maar het is nu officieel: de lockdown wordt verlengd. Nog tot en met 9 februari houden de maatregelen aan. Voor de tweede week achter elkaar is er een daling van het aantal gemelde besmettingen en het RIVM durft te spreken van ‘een eerste effect van de lockdown’ dat zichtbaar wordt. Maar het gaat niet snel genoeg en er wordt gevreesd voor de Britse variant. De situatie is daarmee nog onvoldoende comfortabel om te kunnen versoepelen. Dus ook de zwembaden en zwemscholen blijven nog even dicht. We moeten geduld hebben, het kan nog niet veilig en verantwoord.

Gevolgen zichtbaar

Net als voor vele sectoren, zijn het ook voor de zwembranche zware tijden. Natuurlijk dragen wij allemaal graag ons steentje bij aan de gezondheid van Nederland en wat nog niet kan, kan simpelweg nog niet. Dat is duidelijk. Maar de gevolgen worden steeds meer zichtbaar. Wat betekent een verlenging voor de zwemveiligheid van kinderen en voor de vitaliteit van ouderen? Hoe lang moeten mensen nog wachten tot zij weer kunnen revalideren in het water en chronisch zieken tot ze weer kunnen zwemmen wat voor hen de beste manier is om fit te blijven. Niet te vergeten al die zwemfans die zo graag naar het zwembad komen. Maar ook al die medewerkers en ondernemers in de branche die nu thuis zitten. Natuurlijk er wordt heel veel inspiratie op gedaan en gewerkt aan plannen, thema’s en ideeën voor lessen, maar alle collega’s in de branche staan veel liever tussen hun zwemfans in het zwembad. We moeten allemaal geduld hebben, het kan nog niet veilig en verantwoord.

Steun elkaar!

Gelukkig komt de overheid met extra geld. Het steunpakket wordt aangevuld en uitgebreid, hierover komt deze week meer duidelijkheid. In Den Haag wordt er gepleit voor het gelijktrekken van bewegingsonderwijs met het zwemonderwijs zodat als de basisscholen weer open mogen, er ook weer zwemles kan worden gegeven. In het belang van het kind en de gehele branche. Maar dat is nog onzeker. We weten niet wanneer de branche, geheel of gedeeltelijk, weer mag opstarten. Voor sommige collega’s in de branche kan het niet al te lang meer duren. Maar dat laten wij toch niet gebeuren? Straks als dit alles voorbij is staan wij weer voor een belangrijke opgave: Nederland zwemveilig en gezond maken en houden en vermaken. Daar hebben wij iedereen in onze branche bij nodig, zwembaden én zwemscholen. Er komt extra geld voor zwembaden, maar ook zwemscholen hebben compensatie nodig om te overleven. Er wordt met Den Haag gesproken, maar laat het duidelijk zijn voor alle betrokken partijen: blijf voor onze gehele branche opkomen. En voor alle collega’s: steun elkaar. Voor én met elkaar houden wij het vol!
VConsyst