Medewerkers Optisport steken handen uit de mouwen

Wat doe je als jouw talentvolle medewerkers zonder werk thuiszitten? In het kader van ‘omdenken’ gaat Optisport voor haar medewerkers op zoek naar bedrijven en instellingen, profit of non-profit, die in deze tijden juist zitten te springen om extra mensen. Sectoren die de ervaring van medewerkers op het gebied van gastgerichtheid, het werken met kinderen en volwassenen, zoals het lesgeven, maar ook horeca en facilitaire zaken heel goed kunnen gebruiken. Carissa van Nijnatten-Eversdijk (ondernemingsraad Optisport) merkt dat de medewerkers er blij mee zijn. “Onze mensen willen graag aan de slag en wat is dan fijner dan een steentje bij te kunnen dragen aan sectoren waar nu juist een tekort aan mensen is.”

Geen gedwongen ontslagen

Optisport hoeft niet over te gaan tot gedwongen ontslagen en daar is men heel blij mee, iedereen met een vast contract wordt doorbetaald. Maar het zijn wel zware tijden, zo benadrukt Carissa. “Helaas is het steunpakket van de overheid voor ons nu niet toereikend. De NOW vergoedt de lonen, maar doordat we nog enigszins omzet hebben gedraaid en inkomsten hebben uit subsidies kun je hiervan minimaal gebruik maken.” Op zich is het hebben van inkomsten in deze tijd een goed teken, maar het is voor Optisport niet voldoende om de lonen te betalen. “Het is daarom fijn als we nu onze mensen ergens anders kunnen laten werken.” De administratieve handeling hiervoor is heel simpel. “Wij maken een contract op en de locatiemanager stuurt een factuur, voor de medewerker verandert er verder niks aan alle andere arbeidsvoorwaarden.”

Niet verplicht

Het aannemen van ander werk is niet verplicht voor de medewerkers van Optisport. “Wij kunnen van niemand eisen dat zij ander werk gaan doen dan waarvoor zij zijn aangenomen. Net als dat wij nu ook niet kunnen verplichten dat mensen hun verlofuren inleveren. Dit alles gaat in goed overleg met de medewerker.” Maar Carissa merkt wel dat medewerkers hier open voor staan. “Mensen worden het zat om steeds maar thuis te zitten, het duurt te lang. Wij hebben nog wel klusjes in het zwembad, maar dat is niet voldoende voor iedereen. Daarnaast zien mensen natuurlijk dat het nu even niet anders kan. Dit is een uitzonderlijke situatie, we moeten met elkaar proberen het hoofd boven water te houden. Voor nu is het even overleven en medewerkers zijn dan ook bereid om elders hun handen uit de mouwen te steken.”

Gefaseerd weer open

Op de vraag wanneer alles weer normaal is, durft Carissa geen antwoord te geven. “Had ik maar een glazen bol, dan wist ik waar we aan toe waren. Ik verwacht wel dat als de zwembaden open mogen, het weer gefaseerd zal zijn. We zullen dan waarschijnlijk beginnen met de zwemlessen met alle beperkingen.” Carissa is in ieder geval blij dat niemand met een vast contract is ontslagen. “Wij hebben straks weer iedereen nodig. Voor een gefaseerde opening hebben we eerst voldoende aan al onze mensen die nu op de loonlijst staan.” Als wij weer terug zijn bij het oude, moet er wel worden geworven. “Wij hebben dan ook weer onze flexibele krachten nodig. Maar dat is zorg voor later. Eerst willen wij ongeschonden door de lockdown komen. Wij hopen dat het detacheren van onze mensen op plekken waar zij nu meer nodig zijn daarbij helpt.”

E.B.T.C.