27 maart ZwembadBranche Congres

Water besparen? Douch kort maar krachtig!

Douchen voor het zwemmen. Er is al heel veel over geschreven. Natuurlijk staan alle kinderen voordat ze zwemles krijgen netjes onder de douche. Het is een bekend ritueel. Maar als een kind eenmaal van zwemles is, vervalt dat douchen ook al gauw. Het blijkt dat de zwemliefhebbers het douchen te vaak overslaan. Met als gevolg dat de techniek in het zwembad overuren maakt en dat willen we nu juist voorkomen. We moeten immers besparen, douchen -uiteraard ook weer niet te lang- helpt daarbij. Door te douchen bespaar je water. Maar waarom douchen we niet, is het gemakzucht of onwetendheid?

Vreemde ogen

Uiteindelijk gaat het wel of niet douchen om gedrag. En als iets complexe materie is, dan is het wel gedrag. Waarom doen we dingen wel of niet? En nog lastiger, hoe kunnen we gedrag aanpassen? Om te veranderen heb je duurzame motivatie nodig. Het hoeft niet per se leuk te zijn, voor gedragsverandering moet het vooral belangrijk zijn. Maar vaak weten we eigenlijk niet hoe belangrijk het wel of niet is, we weten meestal niet eens goed wat de gevolgen zijn van onze gedragingen. Het is veelal simpelweg een gewoonte die we onszelf hebben aangeleerd en daar wijken we dan niet meer van af. Of we doen zoals de anderen doen, het bekende kuddegedrag, opvallen vinden we namelijk vaak niet echt fijn. Bewustwording van het belang ervan kan dan dus een handje helpen. Want weten we eigenlijk wel wat we allemaal het water in meenemen als we niet eerst douchen? Als mensen weten wat we eigenlijk onbewust meedragen aan bacteriën en schimmels, kan het wel een eye opener zijn wat wij dus ook onbewust meenemen in het zwembad als we niet vooraf douchen. En weten we wel wat de consequenties zijn van die bacteriën en schimmels in het water?


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Kruip eens in het hoofd van een badplasser, waarom doet iemand dat?

1000 soorten bacteriën…

Dus om bezoekers duidelijk te maken dat het douchen voor het zwemmen geen betutteling is, maar pure noodzaak is het volgende nuttige informatie. Want een minuut douchen kost 6 liter douchewater, maar bespaart het circa 10 liter zwembadwater. Een minuut is voldoende om het meeste weg te spoelen en voorkomt dat machines overuren moeten draaien om het weer op orde te krijgen. Het scheelt in ieder geval 10 liter. Waar hebben we het dan over? Wij dragen 1000 soorten bacteriën met ons mee en 40 soorten schimmels. Op zich niet erg, de meesten zijn eigenlijk goed voor je en houden de slechte bacteriën voor ons weg. Maar wil je al deze bacteriën vervolgens in het zwembadwater hebben? Lijkt mij niet. Want zoals je weet verdubbelen bacteriën zich ook nog eens razendsnel in warme vochtige ruimten. Het beste is dus uiteindelijk om de meeste bacteriën en schimmels in 1 minuut -kort maar krachtig- lekker door het putje te laten verdwijnen voordat je het zwembad induikt.


advertentie

XS2 voor Zwembaden