Wat zijn jouw breinvoorkeuren? Zwem eens rond in je hoofd!

Heb je dat ook weleens? Dat het lijkt alsof jouw collega’s op een andere planeet wonen? Dat wat voor jou toch zo simpel lijkt, door de ander totaal niet begrepen wordt? Hoe dat kan? Dat kan aan het verschil in breinvoorkeuren liggen. Een beter inzicht in je eigen en andermans breinvoorkeuren kan al heel veel duidelijkheid geven.

Sommige mensen willen precies weten wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Een stap voor stap uitleg, precies en gedetailleerd elke stap oppakken is voor hen handig. Anderen hebben meer oog voor het grote plaatje, nemen gemakkelijk risico en willen het liefst alles zelf uitproberen. Die raken snel verveeld bij een stap voor stap uitleg, maar hebben baat bij werk of werkopdrachten waarin zij zelf mogelijkheden kunnen ontdekken. Weer anderen focussen zich vooral op de doelen van de organisatie en van henzelf. Als we hen af en toe aan die doelen herinneren zullen ze beter hun best doen. Dan is er nog een groep die het beste gedijt in een positieve, vriendelijke sfeer, waar er ook tijd is voor de onderlinge relaties. Af en toe een kletspraatje moet dan kunnen.

Wat biedt NBI?

Hoe kun je nu de omgang met medewerkers, samenwerkingspartners, klanten en andere betrokkenen verbeteren? Het begint door je bewust te worden van de verschillende breinvoorkeuren en dat je daardoor beter het gedrag van anderen kunt begrijpen. Hoe meer je rekening houdt met de verschillende breinvoorkeuren, hoe prettiger en effectiever het contact met anderen verloopt. De kans op succes in onderhandelingen is ook groter als je begrijpt wat de breinvoorkeuren zijn van de persoon aan de andere kant van de tafel. Belangrijk is verder dat je je bewust bent van jouw eigen breinvoorkeuren. Door jouw combinatie van breinvoorkeuren voelt voor jou die ene aanpak fijner dan een andere. Vervolgens is het van belang dat je je realiseert dat anderen verschillende breinvoorkeuren hebben en dat dus een combinatie van verschillende aanpakken hier de aangewezen weg is. Deze methode kan daarmee ook heel goed worden ingezet bij persoonlijke ontwikkeling, team- en organisatieontwikkeling en bij gedrags- en cultuurverandering. Het is erg bevorderlijk als ieder zijn of haar eigen breinvoorkeuren kent en die van elkaar. Men begrijpt elkaar dan beter, waardoor ook de kans op conflicten afneemt. Het helpt tevens om de kwaliteiten van anderen effectiever in te zetten en om beter te communiceren en taken te verdelen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Lees het hele artikel in ZwembadBranche #67

Wil je meer weten over Breinvoorkeuren?

Kom naar het ZwembadBranche Congres en volg de workshop ‘Succesvol overleg? Houd rekening met breinvoorkeuren!’. Tijdens het ZwembadBranche Congres geeft Koen Zonneveld een overzicht van wat breinvoorkeuren zijn. Maar ook laat hij zien hoe je ze bij jezelf, de bestuurder en de achterban kunt herkennen. En dat maakt het samenwerken toch wat aangenamer.


advertentie

Pomaz