Sporten voor Sophia: zwemmen om kinderen meer te laten bewegen

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis helpt kinderen met een chronische (langdurige) ziekte. In Nederland gaat het om 14% van de kinderen en jongeren onder de 18 jaar, dat zijn maar liefst 500.000 kinderen. Deze kinderen sporten en bewegen minder omdat ze zich fysiek beperkt voelen en angstig zijn. Ook vinden de ouders het vaak eng om hun kind te laten bewegen. Maar het is juist erg belangrijk om op jonge leeftijd voldoende te bewegen. Daarom wil het Sophia kinderziekenhuis voor deze kinderen een beweegprogramma op maat maken. Maar hiervoor is geld nodig. Met ‘Sporten voor Sophia’ willen de ‘Vrienden van Sophia’ geld ophalen om deze kinderen te laten bewegen.

Beweegprogramma op maat

Bewegen is niet alleen goed om de fysieke achteruitgang te voorkomen, maar ook omdat sport een belangrijke sociale activiteit is. Niet sporten betekent doorgaans niet meedoen. Niet meedoen met gym, niet mee naar een zwemfeestje, geen tikkertje buiten spelen. Niet sporten betekent het missen van een hoop gezelligheid. En daar worden kinderen ongelukkig van. Uit onderzoek van sportarts Linda van den Berg blijkt sporten effectief bij chronisch zieke volwassenen. En om uit te zoeken of deze positieve effecten ook voor kinderen gelden, is onderzoek nodig. Daarom wil het Sophia voor deze kinderen een beweegprogramma op maat maken.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Gezonder en gelukkiger

Onderdeel van dit programma is een meting van hun spierkracht en uithoudingsvermogen. Daarna volgen de kinderen een speciaal voor hen samengesteld trainingsprogramma bij hun eigen fysiotherapeut. Zo kan het beste worden bepaald welk programma het beste werkt voor bijvoorbeeld kinderen met een hart- of longafwijking, spierziekte of darmziekte. Op deze manier hoopt Van den Berg dat chronisch zieke kinderen veilig voldoende conditie opbouwen en meer vertrouwen krijgen om weer gerust te gaan sporten met vriendjes en vriendinnetjes. “Hiermee hopen we ze gezonder en gelukkiger te maken, zodat ze nooit meer aan de zijlijn hoeven te staan.”

Lees ook: Word gelukkig door al op jonge leeftijd te beginnen met zwemmen!

Zwemmen voor Sophia

Sporten voor Sophia vindt dit van groot belang en zet zich hiervoor daarom graag op 9 maart in. Er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden en er wordt natuurlijk ook gezwommen.

  • Aquafun voor Sophia
    Aquafun is een 3 uur durende workout in het doelgroepenbad in Zwemcentrum Rotterdam waarbij alle spiergroepen lekker aan het werk worden gezet. Op muziek spelen met de weerstand van het water en de diverse werkvormen van aquafitness komen aan bod met natuurlijk een hoog fun gehalte. Zoals elk jaar sponsort Kataqua het evenement ‘Sporten voor Sophia’ en zorgt zij voor 3 spetterende blokken waarbij Hubert de AquaCombat verzorgt, Elson de AfroRobics en Majorry samen met Katrien de Aqua Drums Vibes.
  • Banenzwemmen voor Sophia
    Er worden ook baantjes gezwommen. In het wedstrijdbad van Zwemcentrum Rotterdam zal in teamverband 5 uur lang langs de lijnen worden gezwommen. Een team bestaat maximaal uit 10 deelnemers die elkaar afwisselen in estafette vorm.

Steun ‘Sporten voor Sopia’

Meedoen met deze onderdelen kost € 10,00 inschrijfgeld. Daarnaast vraagt Sporten voor Sophia minimaal € 40,00 sponsorgeld, maar dit mag uiteraard nog veel meer worden. Doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk chronische (langdurige) zieke kinderen meer te laten bewegen, daar worden ze gezonder en gelukkig van. Kijk voor meer informatie op www.sportenvoorsophia.nl.


advertentie

XS2 voor Zwembaden