15 oktober ZwembadBranche Dag

Waarom ontslag nemen: sfeer belangrijker dan werkdruk

De werkplek maakt een belangrijk deel van iemands leven uit. Veel mensen brengen meer tijd door met hun collega’s dan met hun vrienden of zelfs hun partner. Het is dan wel heel fijn dat je je prettig voelt op je werk. Het is dan ook niet heel verrassend dat uit een onderzoek bleek dat sfeer heel bepalend kan zijn voor mensen om te blijven of niet. Nog belangrijker dan de werkdruk.

Redenen voor ontslag

Uit het rapport ‘Grip op medewerkersbehoud in 2024’ van Effectory, een toonaangevend onderzoeksbureau, blijkt dat het aantal Europese medewerkers dat overweegt vrijwillig ontslag te nemen, een recordhoogten heeft bereikt. Volgens de cijfers kan een kwart van de Europese medewerkers die zijn ondervraagd, niet met zekerheid zeggen of ze de komende één tot twee jaar bij hun huidige organisatie willen blijven werken. Dat is zorgelijk en zet niet alleen aan tot denken, maar vooral tot actie. Belangrijke vraag daarbij is: Waarom? Waarom besluiten medewerkers om niet langer te blijven en wat zou hen dus ook kunnen overhalen om juist wel te blijven. Uiteraard is het bovenal al van belang dat medewerkers tevreden zijn, maar juist nu het zo lastig is personeel te krijgen, is personeel behouden cruciaal.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Verziekte werksfeer: wat kun jij doen tegen roddelen?

De belangrijkste redenen om te vertrekken

Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste redenen waarom werknemers ontslag nemen als volgt zijn:

 1. De sfeer op de werkvloer (24 procent)
  Een positieve en ondersteunende werkomgeving is essentieel. Als de sfeer slecht is, kunnen medewerkers zich niet op hun gemak voelen en kiezen ze ervoor om ergens anders heen te gaan.
 2. De werkdruk (18 procent)
  Te veel werk en te weinig tijd kunnen leiden tot stress en burn-out. Een evenwichtige werkdruk is cruciaal voor het welzijn van medewerkers.
 3. Het (gebrek aan) zelfstandig werken (15 procent)
  Medewerkers willen vaak autonomie in hun werk. Als zij deze vrijheid niet krijgen, kan dat leiden tot frustratie en uiteindelijk tot vertrek.
 4. Zorgen over het leiderschap in de organisatie (13 procent)
  Leiderschap speelt een grote rol in de tevredenheid van medewerkers. Gebrek aan vertrouwen in de leiding kan een belangrijke reden zijn voor ontslag.
 5. Een gebrek aan opleidingsmogelijkheden (13 procent)
  Ontwikkelingsmogelijkheden zijn belangrijk voor de groei en tevredenheid van medewerkers. Zonder deze mogelijkheden kunnen medewerkers zich niet gewaardeerd voelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Hieruit blijkt dus dat het vertrek van medewerkers zeker voorkomen kan worden. Volgens 63 procent van de medewerkers had het bedrijf diverse maatregelen kunnen nemen om het werk of de werkplek te verbeteren. Dit benadrukt het belang van proactief management en een open dialoog tussen werknemers en leidinggevenden.

Tips voor werkgevers

 1. Creëer een positieve werkcultuur: Organiseer teambuilding activiteiten, zorg voor een open communicatie en betrek medewerkers bij beslissingen. Een goede sfeer kan bijdragen aan het welzijn en de tevredenheid van medewerkers.
 2. Beheers de werkdruk: Zorg voor een evenwichtige werkverdeling en biedt ondersteuning waar nodig.
 3. Stimuleer autonomie: Geef medewerkers de ruimte om zelfstandig te werken en hun eigen beslissingen te nemen. Vertrouwen in de capaciteiten van je team kan leiden tot een hogere motivatie en betrokkenheid.
 4. Verbeter het leiderschap: Investeer in leiderschapstrainingen en zorg ervoor dat leidinggevenden benaderbaar zijn. Goed leiderschap is cruciaal voor een gezonde werkomgeving.
 5. Bied opleidingsmogelijkheden: Zorg voor voldoende kansen voor professionele ontwikkeling en groei. Dit kan variëren van interne trainingen tot het vergoeden van cursussen en opleidingen.
 6. Luister naar medewerkers: Voer regelmatig tevredenheidsonderzoeken uit en neem de feedback serieus. Door te luisteren en actie te ondernemen op basis van de feedback, voelen medewerkers zich gehoord en gewaardeerd.

Het is van groot belang dat medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen in hun werk. Door te luisteren naar de zorgen van medewerkers en actie te ondernemen, kunnen organisaties de tevredenheid en daarmee dus ook het het behoud van medewerkers verbeteren. Voor de zwembranche, waar teamwork en een positieve sfeer cruciaal zijn, is dit van onschatbare waarde.


advertentie

EasySwim