15 oktober ZwembadBranche Dag

Veilig in en uit het water: ‘Wie checkt jou?’

De zomer komt eraan en dat betekent dat we weer massaal genieten van het water. Zwemmen in open water is een favoriete bezigheid voor velen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Daarom gaat de campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ voor het derde jaar op rij van start. Dit initiatief, ondersteund door verschillende organisaties, roept op om alert te blijven bij recreatie in, op en langs het water.

Waarom deze campagne?

Elk jaar verdrinken er in Nederland zo’n 100 mensen in open water. Hulporganisaties moeten daarnaast vaak zwemmers redden die in problemen zijn geraakt. Deze ongelukken benadrukken het belang van voortdurende waakzaamheid. De campagne heeft als doel het bewustzijn van strandgasten over de risico’s van zwemmen in open water te vergroten. Met een beter begrip van deze risico’s kunnen zwemmers zich beter voorbereiden en de omgeving en het water zorgvuldig beoordelen voordat ze erin gaan.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Risicofactoren in open water

Zelfs ervaren zwemmers kunnen te maken krijgen met gevaarlijke situaties. Enkele belangrijke risicofactoren zijn:

  • Overschatting van de eigen zwemvaardigheid: Veel mensen denken dat ze beter kunnen zwemmen dan in werkelijkheid het geval is.
  • Onverwachte stroming: De stroming in open water kan plotseling veranderen en zwemmers in gevaar brengen.
  • Temperatuurverschillen: Het water kan nog erg koud zijn, wat kan leiden tot kramp en onderkoeling.
  • Alcoholgebruik: Dit kan het beoordelingsvermogen en de zwemvaardigheid aanzienlijk verminderen.

Lees ook: ‘Borgen fysieke veiligheid zwemmen in oppervlaktewater van levensbelang’

Gedragsverandering en handelingsperspectief

De campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ richt zich op directe gedragsverandering. Het biedt een concreet handelingsperspectief: ‘Wie checkt jou?’ Hierbij wordt ook benadrukt dat er altijd iemand moet zijn die je in de gaten houdt als je het water in gaat. Zoals: vrienden aan de kant, een buddy in het water of een lifeguard op het strand. Door deze vraag centraal te stellen, worden bezoekers bewust gemaakt van wat ze zelf kunnen doen om veilig te zijn bij zwemmen in open water. Zelfs als deze opties niet beschikbaar zijn, zal de zwemmer zich meer bewust zijn van de risico’s en zijn of haar gedrag hierop aanpassen. Deze bewustwordingscampagne wordt landelijk uitgerold om de zwemveiligheid te bevorderen en het aantal verdrinkingsincidenten te verminderen, zodat we allemaal van het water kunnen blijven genieten zonder zorgen.

Zomertour komend weekend

De zomertour met het opvallende reuzenoog, onderdeel van de campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’, begint dit weekend weer. De eerste stop is op zaterdag 15 juni tijdens het Oerol Festival op Terschelling. Gedurende de zomer zal de tour diverse locaties langs de kust en bij binnenwater aandoen om met mensen in gesprek te gaan over veiligheid bij recreatie in ons waterrijke land. Met als doel strandgangers en zwemmers bewust te maken van de risico’s van zwemmen in open water en het belang van alertheid. Ook hierbij wordt weer aangemoedigd dat er altijd iemand is die een oogje in het zeil houdt als je het water in gaat. Daarnaast geeft de campagne praktische tips over wat te doen in noodsituaties.


advertentie

E.B.T.C.