Vergrijzing in de zwembadbranche

Zoals u in ZwembadBranche nr. 24 kunt lezen speelt de vergrijzing ook een rol in de zwembadbranche. Wanneer straks een grote groep ervaren medewerkers uittreedt met pensioen, gaat er veel kennis weg. Maar deze kennis hoeft niet verloren te gaan. Wanneer er tijdig wordt gekeken hoe deze kennis kan worden ontsloten en geborgd is het zeker nog van nut voor de jongere generatie zwembadmedewerkers.
En dat is belangrijk want veel informatie staat in de boeken en er wordt natuurlijk veel geleerd op de opleiding. Echter er wordt ook gaandeweg kennis opgedaan, aldoende leert men immers. Deze schat aan kennis is van grote waarde, maar zit veelal in de hoofden van mensen. En dus moet er voor worden gezorgd dat deze kennis met het vertrek van medewerkers niet ook verdwijnt. ZwembadBranche wil graag een bijdrage leveren aan het behoud van deze waardevolle schat aan kennis en ervaring.
Heeft u hier ideeën over en wil u zich ook inzetten voor het kennisbehoud? Reageer dan op dit bericht of mail naar info@zwembadbranche.nl. Want ook in deze is uw kennis van groot belang!


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Een gedachte over “Vergrijzing in de zwembadbranche

  1. Tegenwoordig wordt kennis inderdaad van steeds onschatbaardere waarde, het internet neemt deze kennisfunctie over en alles wordt wel even opgezocht.
    Om toch zo veel mogelijk kennis over te dragen aan de jongere werknemers, mogen ze altijd stage lopen aan de hand van een oudere werknemer. Dit levert twee belangrijke voordelen op:
    1. De jongere leert van de werkervaring opgedaan in een lange periode van zwemles geven en vergeet niet de oudere werknemer is nog opgeleid om alles te kunnen. Het manusje van alles dus, zwemles, ouder en kind zwemmen, fifty fit, aquarobics, toezicht houden, noem het maar op.
    2. De oudere kan de energie en motivatie overnemen van de jongere en zich openstellen voor nieuwe ideeen die de jongere opgedaan heeft tijdens de opleiding. Nieuwe inzichten zijn altijd welkom en in deze verandermaatschappij zul je mee moeten veranderen.

    De voorwaarden zijn wel dat er vanuit het management een heldere visie neergelegd moet worden en dat er duidelijk moet zijn welke missie hier achter zit. Als dit voor alle werknemers duidelijk is, het doel is hetzelfde en men kan open staan voor elkaar, heb je de ingredienten om de overgang steeds soepel te laten verlopen.

    Verder moet je medewerkers kunnen stimuleren om na te denken over werk na de zwembadtijd. Nu de pensioenleeftijd steeds hoger wordt, wordt het steeds lastiger om het zware beroep van zwemonderwijzer vol te houden. Gasten worden mondiger, verantwoordelijkheden worden lager binnen de organisatie gebracht, subtropische baden met een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheidsgraad en de omgeving binnen het zwembad wordt drukker (glijbanen, stroomversnellingen, enz.).
    Laat medewerkers een loopbaanontwikkelingstraject volgen vanaf ongeveer veertigjarige leeftijd (eerder mag altijd, veel later moet niet) zodat men wat achter de hand heeft aan opleiding en kennis wanneer het niet meer lukt binnen het zwembad.

    Blijf met je vak bezig, lees de vakbladen en houd jezelf geregeld de spiegel voor. Vraag je af of je het nog leuk vind, of je de aansluiting met de doelgroepen nog hebt, of je graag naar het werk gaat, of collega’s je waarderen, of je nog vernieuwend bezig bent of al tijden in hetzelfde cirkeltje ronddraait.

    En als laatste: sla kennis op via sites als zwemwiki van het Nationaal Platform Zwembaden/NRZ.
    Zo gaat de opgedane kennis van vele jaren niet verloren.

Reacties zijn gesloten.