Urencriterium: leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker…

Bijna niemand vindt administratie een leuk onderdeel van het ondernemen, maar als zelfstandig zwemonderwijzer zonder pupillen ontkom je er niet aan. Het is namelijk een eis van de belastingdienst dat je een goede administratie bijhoudt. Begin hier daarom direct mee en vooral: werk nauwkeurig. Dan kom je nooit voor verrassingen te staan.

Urencriterium

Om gelijk goed van start te gaan, houd je uren bij. De belastingdienst gaat voor freelancers uit van een urencriterium van 1225 uur per jaar, dat is een weekgemiddelde van 23,6 uur. Waarom? De belastingdienst geeft zelfstandigen een ‘zelfstandigen aftrek’ en startende ondernemers ‘starters aftrek’ over het belastingjaar bij het behalen van dit criterium. Let op: als je in januari begint kun je hier makkelijk, als je in november begint is het bijna niet te doen. Maar dan mag je ook geen gebruik maken van de belastingvoordelen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Niet alleen declarabele uren

Voor je urencriterium gaat het niet alleen om declarabele uren, maar ook om de tijd die je steekt in de voorbereidingen, het woon-werkverkeer, acquisitie, marketing (bijvoorbeeld social media) en het lezen van vakliteratuur. Alles in verhouding, want met 24 uur op facebook ben je natuurlijk nog geen ondernemer. Nu lijkt 23,6 uur gewoon een parttime baan, maar als beginnend ondernemer kan het best moeilijk zijn om de norm te halen. Des te belangrijker dat je het overzichtelijk bijhoudt, mocht je controle van de belastingdienst krijgen. Dit geldt ook voor de verreden kilometers, zorg dat je agenda en kilometerregistratie overeenkomt. Ziekte en vakantie mag je uiteraard niet meetellen, maar voor zwangerschap is er een regeling. Je mag voor 16 weken het gemiddeld aantal uren per week dat je werkt meenemen in het urencriterium.

Zelfstandig én in loondienst

Als je naast je eigen freelance werkzaamheden ook nog een in loondienst werkt, is er nog een andere eis waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de ondernemersvoordelen. Voor je eigen onderneming moet je namelijk meer werken dan voor je werkgever. Stel je werkt 25 uur per week voor een werkgever. Je moet dan op jaarbasis meer dan (25 uur x 52 weken ) 1300 uur voor je eigen onderneming werken. Werk je minder dan 23,6 uur voor een werkgever, zit je aan de veilige kant. Maar ook met reistijd, pauzes en dergelijke gaan er vaak meer uren in zitten dan je denkt en blijft er dus minder tijd over voor jouw eigen zaak. Vandaar dat vaak gekozen wordt om óf werknemer te zijn óf freelancer.

Haal je het criterium niet?

En wat als je het aantal uren niet haalt? Mag je dan wel freelancer zijn? Ja, natuurlijk mag dat. Je maakt dan alleen geen aanspraak op de ondernemersvoordelen van de Belastingdienst. Wel ben je evengoed verplicht om een administratie en een boekhouding bij te houden, per kwartaal BTW-aangifte te doen en jaarlijks aangifte van je inkomsten te doen. Maar goed, als je dat zelf doet tellen ook deze uren weer mee voor het urencriterium.

Deze blog is geschreven door Richard van den Berg, eigenaar Dutch Swim School Assist

Kijk voor meer informatie over het urencriterium bij de Belastingdienst