Waar is het feestje? Hier is het feestje!

Bij Den Ekkerman maken ze een feestje van het diplomazwemmen. Het is het moment waar de kinderen naartoe leven. Het gaat er op die dag gelukkig niet meer om of een kind alles goed kan want dat is al bewezen. Waar draait het dan wel om? Het is het ultieme moment om aan papa’s, mama’s, broertjes, zusjes, ooms, tantes, opa’s, oma’s en vrienden te laten zien hoe goed je kan zwemmen en wat je allemaal in de lessen hebt geleerd. Want uiteraard is er voorafgaand aan het diplomafeest heel hard gewerkt. Bij Den Ekkerman kun je het EasySwim diploma halen en Minette Lommers vertelt in haar blog hoe het diplomafeest hiervan eruit ziet.

Een goed begin…

Uiteraard is een goed begin het halve werk en dus wordt voorafgaand aan het diplomafeestje veel werk verzet. Het materiaal aan de goede kant van het bad neergelegd, de extra stoelen en banken neergezet, diploma’s en cadeautjes voor de kleurplaten klaargelegd. En last but not least: de geluidsinstallatie klaargezet en getest. Blijft altijd weer een spannend momentje. Is alles klaar: beginnen maar!

Met kleding aan

Voordat we met het examen beginnen, laten we de kinderen altijd even een dansje doen om op te warmen. Door de microfoon proberen we dan ook alle ouders en andere belangstellenden op te warmen voor een gezellig uurtje. Hierna worden de kinderen in 3 groepen verdeeld voor de eerste drie onderdelen met kleding aan. Bij elke situatie staat dus een groepje kinderen die die vaardigheden moeten laten zien. Wij kijken overigens dan niet meer naar de uitvoering. Het is meer een feest om alles wat je geleerd hebt aan je (groot)ouders en familieleden te laten zien. Dat is ook de reden dat we altijd een thema hebben, waarin wij verkleed rondlopen. Dit keer was dat Wintersport.

  • IJspret. Hierbij moeten de kinderen in het water springen en naar een wak zwemmen, eronderdoor en in het wak omhoog komen en eruit klimmen. Vervolgens naar de volgende ijspretmat zwemmen, hier hard overheen rennen en in het wak in het water duiken. Tot slot zwemmen ze dan nog een stuk terug op de rug.
  • Schipbreukeling. De kinderen gaan door elkaar heen zwemmen in het water met een slag naar keuze. Op het teken moeten ze een stuk wrakhout gaan zoeken en hierop blijven drijven, totdat ze weer een seintje krijgen om door te zwemmen. Dit is een zwaar onderdeel met kleding aan.
  • Kind overboord: De kinderen zwemmen naar de boot op hun buik, klimmen erin (wat aardig pittig is voor een kind van 5 of 6 jaar), vallen er achterover vanaf en zwemmen nog een stuk door weer richting de kant. Dit is voor veel kinderen het leukste onderdeel.

Haaientikkertje

Als alle kinderen de onderdelen gedaan hebben, mogen ze naar hun ouders om de kleding uit te gaan doen. We vermelden er dan wel nog even bij dat ze eerst papa een knuffel moeten geven… Hierna blijven ze in de drie groepen staan en hebben wij ondertussen al alle materialen verwisseld. Op naar de volgende 3 situaties! Tussendoor wandelen de kinderen overigens altijd in polonaise op zeer gezellige muziek naar het volgende onderdeel. Dit vaak onder luid applaus van de ouders (die wij uiteraard ook opzwepen om op het ritme van de muziek mee te klappen).

  • Heldendaad. Bij dit onderdeel mogen ze iemand gaan ‘redden’ uit het water. Ze werken in tweetallen. Eén kind springt in het water, zwemt een stuk weg en gaat hard ‘help!’ roepen. De ander zwemt met een hulpmiddel richting het ‘slachtoffer’ en brengt hem of haar netjes zwemmend op de rug weer naar de kant. En wisselen maar.
  • Kampioenen. Dat zijn het uiteraard allemaal, maar bij dit onderdeel gaan we een stukje waterpolo nabootsen. Zwemmend met z’n tweeën tegenover elkaar wordt een bal overgegooid, vervolgens zwem je met een polocrawl richting de goal en werp je de bal erin.
  • Haaientikkertje. Wie heeft er vroeger geen tikkertje gespeeld? Juist, iedereen toch?! Dus ook hier mag dat niet ontbreken. Eén persoon is de haai en gaat proberen de andere kinderen te tikken. Als de haai je te pakken heeft, blijf je even 10 seconden drijven op je rug en mag je weer mee doen.

Lees ook: Enthousiaste kinderen? Never a dull moment..!

Schatzoeken

Om de kinderen even wat rust te gunnen -en de instructeurs de mogelijkheid te geven om het vak klaar te maken voor de laatste onderdelen- wordt er op dit moment de prijsuitreiking gehouden van de kleurplaat die ze ingeleverd hebben. Bij elk thema hoort ook een kleurplaat in het thema die de kinderen thuis in mogen kleuren. We kiezen de 3 leukste eruit, laten deze aan iedereen zien en de gelukkige winnaars krijgen een prijsje. Daarna de laatste 3 onderdelen en dan zit het diplomazwemmen er al weer op.

  • De survivalbaan. Dit is het zwaarste onderdeel voor de kinderen, maar ook super leuk. Ze moeten achterover vallen in het water, naar de eerste mat zwemmen en eronderdoor zwemmen. Vervolgens naar de tweede mat zwemmen en eroverheen klimmen, terug zwemmen met de borstcrawl en naar de loopmat zwemmen. Hier vervolgens helemaal overheen lopen naar het einde. Vervolgens naar de lijn zwemmen en jezelf aan de lijn (onder water) trekken naar de kant. Pfff, ik geef het je te doen…
  • Kopje onder. Ja, jullie lezen het goed: je mag bij dit onderdeel iemand onder water duwen. Uiteraard wordt dit wel eerst netjes aan elkaar gevraagd en afgeteld. Als je onder water geduwd bent, zwem je onder de benen van de ‘duwer’ door. Vervolgens weer kriskras door elkaar zwemmen, voordat je de volgende onder water mag gaan duwen.
  • Schatzoeken. Tot slot gaan we op zoek naar de schat in een heuse schatkist die op de bodem staat. Je duikt vanaf de kant in het water en zwemt gelijk onder water door naar de schatkist. Je pakt iets waardevols eruit en zwemt naar boven. Supergaaf om op deze manier onder water te zwemmen en te kijken wat er allemaal in de kist ligt.

Geslaagd!

En dan zit het er bijna op. Maar niet totdat de kinderen nog even in een polonaise naar dezelfde kant toelopen. Daar wordt op de klanken van de muziek nog een dansje gedaan ter vermaak voor de ouders op de tribune. Het plezier straalt altijd van de gezichten van de kinderen af. Nadat wij overlegd hebben of de kinderen geslaagd zijn, volgt het verlossende woord: iedereen is geslaagd! Yeah, wat een feest. Nog even poseren voor de paparazzi en het is gedaan met het diplomafeest. Met een gezellig en goed gevoel gaan de kinderen naar huis en gaan wij alles weer opruimen en schoonmaken. Weer een aantal kinderen blij gemaakt!

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Wil jij ook jullie diplomafeest delen met collega’s? Laat het ons weten via info@zwembadbranche.nl of op onze facebookpagina.

Heb jij ook een mooi verhaal uit de praktijk dat je graag met je collega’s wilt delen? Mail naar info@zwembadbranche.nl
Pomaz