Junk playground: ‘Kinderen kunnen hun hart ophalen’

Een oud bankstel, pallets, autobanden en spijkers. Het lijkt op het eerste gezicht niet op een speeltuin. Toch is dit precies de plek waar pedagoog Martin van Rooijen graag wil dat kinderen komen. Na vele voorbeelden hiervan in Engeland en Scandinavië is in Nederland nu ook de eerste junk playground, de ‘Avonturen Speeltuin’, geopend. Volgens Martin de ideale manier om kinderen uit te dagen, vrijheid te bieden en hun te leren risico’s in te schatten. Wordt het ook tijd voor een ‘junk pool’?

Probleemoplossend vermogen prikkelen

De junk playground, gevestigd in Utrecht als onderdeel van speeltuin Fort Luna, kent geen standaard speeltoestellen en biedt daarmee een unieke speelervaring. Kinderen worden hier niet beperkt door de gebruikelijke schommels en glijbanen, maar kunnen hun hart ophalen aan ‘rommel’. Martin benadrukt dat deze onconventionele materialen hun fantasie en probleemoplossend vermogen prikkelen. “In plaats van de gebruikelijke speeltoestellen vinden ze hier onverwachte materialen die hun nieuwsgierigheid wekken en uitnodigen tot creatief spel. Deze omgeving stimuleert kinderen om op hun eigen manier te denken en te handelen, waardoor ze nieuwe vaardigheden trainen en hun zelfvertrouwen vergroten.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Lees ook: Aantal kinderen zonder zwemdiploma stijgt: wat moet er nu gebeuren?

Overbeschermend

Met alle rommel is het overduidelijk geen ‘gewone’ speeltuin en in tegenstelling tot een normale speeltuin zijn ook ouders hier niet welkom. Zij mogen wat gaan drinken op het ouderterras ernaast. Martin legt uit waarom dit zo essentieel is. “Kinderen spelen anders wanneer ouders in de buurt zijn. Ze voelen zich minder vrij om te experimenteren, de spanning op te zoeken en zichzelf vies te maken. Ouders zijn vaak overbeschermend, wat begrijpelijk is omdat ze het beste voor hun kind willen. Maar een kind heeft behoefte aan autonomie. We zien ook steeds weer dat kinderen zonder ouders vrijer kunnen spelen en hun eigen ideeën echt durven te volgen.” Daarnaast vult Martin aan dat ouders hun eigen ideeën en angsten vaak onbewust opdringen aan hun kinderen. “Je wilt natuurlijk voorkomen dat er iets gebeurt met je kind, je denkt daardoor als ouder steeds een paar stappen vooruit. Maar dat is niet altijd goed. Je kunt hierin ook doorslaan en kinderen dus juist beperken bij het spelen. Ze kunnen dan immers risico’s niet zelf inschatten. Daarbij zijn kinderen vaak tot meer in staat dan ouders denken. In de rommelspeeltuin zie je dat kinderen best wel goed weten wanneer iets te risicovol is en dus ook meer verantwoordelijkheid nemen dan wanneer er constant op ze wordt gelet.”

Lees het gehele interview met Martin van Rooijen in ZwembadBranche #95


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier