De impact van individualisering op sporten en bewegen
Onze samenleving verandert, en dat zie je ook terug in de sport- en beweegsector. Mensen kiezen steeds vaker voor sporten en bewegingsvormen die passen bij hun eigen voorkeuren en schema’s. In het rapport ‘Het sportende individu’ onderzoekt het Mulier Instituut hoe deze individualisering invloed heeft op de manier waarop mensen sporten en…
Een jaar Sportakkoord II: wat is er gedaan én moet nog worden gedaan?
Er is veel gedaan, maar ook nog veel te doen. Zo concludeert het Mulier Instituut na onderzoek naar de voortgang en de uitdagingen binnen Sportakkoord II. Het afgelopen jaar zijn netwerken verder versterkt, is de ondersteuning voor sportclubs verbeterd, en hebben veel gemeenten zich ingezet voor een sociaal veilige sportomgeving….
Schoolzwemmen: het kan en moet anders!
Wanneer een gemeente stopt met de financiering van het schoolzwemmen blijkt het toch vaak lastig voor de school en het zwembad om het voort te zetten. Of kan het wel? Gelukkig zijn er mooie initiatieven waardoor kinderen onder schooltijd toch nog kunnen zwemmen. Van groot belang nu blijkt uit onderzoek…
Hoe motiveer jij ouders om hun kinderen het hele Zwem-ABC te laten volgen?
Uit de vandaag verschenen publicatie van het Mulier Instituut ‘Zwemmen in Nederland’, blijkt dat de overgrote meerderheid (94%) van de Nederlandse kinderen minimaal één zwemdiploma haalt, maar lang niet iedereen haalt het volledige hele Zwem-ABC. In 2012 werden er bijna 400.000 diploma’s van het Zwem-ABC verkocht. Diploma-A (45%) en diploma-B…
Zwemmen in Nederland: groot maatschappelijk belang, uitdagingen voor de toekomst
Nederland beschikt, als zwemland, over een ijzersterke zweminfrastructuur. Die infrastructuur staat echter onder druk door bezuinigingen en door schuivende consumentenvoorkeuren. Om een zwemland te blijven, dienen overheid, commercie en burgerij de handen ineen te slaan en met nieuwe modellen te komen voor de exploitatie van voorzieningen en voor zwemonderwijs dat…
Oprichting Expertisecentrum Zwemonderwijs
Gemeente Eindhoven, Mulier Instituut, InnoSportLab De Tongelreep, NPZ|NRZ en Fontys Sporthogeschool hebben dinsdagmiddag hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst van het Expertisecentrum Zwemonderwijs. Dit nieuwe expertisecentrum gaat onderzoek doen naar de pedagogische en didactische principes om zo meer en betere praktijkkennis over zwemmen en zwemvaardigheid te genereren. Olympisch kampioene Marleen…
‘Zonder goed beleid is het effect minimaal’
Kennis is macht, maar vermenigvuldigt zich wanneer je het deelt. En dat is waar het NISB nu voor staat: kennis delen zodat anderen er beter van worden. De NISB heeft daarmee een gedaantewisseling ondergaan. Het instituut richt zich minder op de uitvoering, maar meer op het genereren van kennis en…
Cijfers zwembadbranche weer boven water
In opdracht van Vereniging Sport en Gemeenten onderzocht Mulier Instituut het aanbod van zwemwater door zwembaden in Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de ‘Zwemmonitor 2012 – een beeld van het aanbod van zwemwater in Nederland’. Met dit rapport beschikt de branche weer over een instrument met…
Zwemmonitor instrument van de toekomst
Tijdens het Nationale Zwembadcongres dat 16 en 17 november 2011 werd gehouden in Duiven noemde Jan Rijpstra de Zwemmonitor het meetinstrument van de toekomst voor de branche. Die uitspraak onderschrijft het Mulier Instituut van harte en staat daarin niet alleen. Ook de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), RECRON, KNZB, Nationaal…
Imago van Zwemmen
1 Reactie op Imago van Zwemmen
In het rapport ‘Van evenbeeld tot tegenpool’ (Hover en De Jong, 2011) dat op 8 december is uitgebracht, worden de imago’s van vijftien sporttakken met elkaar vergeleken. Eén van de onderzochte sporten is zwemmen. De andere zijn badminton, fitness, golf, hardlopen, hockey, schaatsen, skiën, tafeltennis, tennis, turnen, voetbal, vechtsporten (judo…