‘Samenwerking én kennisuitwisseling met collega’s in de regio is erg waardevol’

Het begon als de ‘Belangenvereniging Bedrijfsleiders Noord Holland-Noord’ waar zwembadmanagers van zwembaden en zwemscholen periodiek bijeenkwamen om met elkaar van gedachten te wissen. Inmiddels is het omgedoopt tot de stichting ‘Samenwerkende Zwembaden Noord-Holland’ en zijn meer dan veertig zwembaden en zwemscholen uit de gehele provincie aangesloten. Lang stonden Frans Breeuwer als voorzitter en Martin Paree als secretaris aan het roer. Maar nu zij beiden niet meer werkzaam zijn in de branche was het tijd voor een opvolging. Tobias Bergevoet en Marcel Ruitenberg nemen het stokje graag over om verder uit te bouwen wat Breeuwer en Paree zo mooi hebben neergezet.

Nieuwe uitdaging

Beiden hebben hun handen vol als locatiemanager, Tobias Bergevoet van zwembad De Waterhoorn en Marcel Ruitenberg van sportcomplex Hoornse Vaart en zwembad De Hout, maar omdat zij weten hoe groot de toegevoegde waarde van de stichting is, steken zij er met alle liefde hun tijd en energie in. Ruitenberg hoefde er ook niet lang over na te denken. “Ik had al een paar nieuwsbrieven gemaakt, de stap naar secretaris was dus niet heel groot. Daarbij gaat de stichting mij echt aan het hart en vind ik het belangrijk dat het wordt voortgezet. Tevens is het een mooie aanvulling op mijn huidige werk, ik zie het vooral als een nieuwe uitdaging.” Bergevoet beaamt dit meteen. “Ook voor mij is een stukje persoonlijke ontwikkeling de reden dat ik het voorzitterschap heb overgenomen. Daarnaast was het in mijn ogen ondenkbaar dat het zou stoppen. Vanuit onze exploitatiemaatschappij Optisport wordt er veel kennis gedeeld, maar juist het uitwisselen van expertise en ervaring met je collega’s in de nabije omgeving vind ik erg waardevol.”


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



Praktijksessies

De stichting is ontstaan uit een groep zwembadmanagers die regelmatig bij elkaar kwam om te netwerken, samen te werken, scholing en werkbezoeken te organiseren en elkaar te ondersteunen. Inmiddels is de groep uitgebreid en niet meer alleen voor managers, Ruitenberg geeft nadrukkelijk aan dat de stichting is bedoeld voor alle medewerkers van de aangesloten zwembaden en zwemscholen. “De stichting is er voor iedereen die werkzaam is bij onze leden. Zweminstructeurs, technici, receptionisten, managers of instructeurs van doelgroepactiviteiten krijgen zo allemaal de gelegenheid om collega’s van andere zwembaden te leren kennen en kennis met elkaar te delen.” De stichting verspreidt nu veel kennis via de nieuwsbrieven, maar Bergevoet geeft aan ook juist veel waarde te hechten aan de bijeenkomsten. “De nieuwsbrief is natuurlijk een mooi medium, zeker nu tijd schaars is en we merken dat het ook erg wordt gewaardeerd door onze leden. Maar uiteindelijk gaat er niks boven elkaar in het echt te ontmoeten. Gelukkig zijn de afstanden in de regio overzichtelijk en organiseren wij het zo dat je die dag ook nog aan het werk kan. Hierdoor blijft het laagdrempelig.” Laatst was er in de Waterhoorn een aantal praktijksessies waar veel instructeurs op af kwamen. Zo ook de medewerkers van de Hoornse Vaart en Ruitenberg zag zijn medewerkers enthousiast terugkomen. “Mensen vinden het vooral ook fijn om elkaar te spreken, met elkaar te sparren en te zien hoe anderen het doen. De medewerkers hadden er ook echt wat aan voor zichzelf en in de middag was iedereen weer op de werkplek waardoor de roosters zo min mogelijk worden belast. Voor het vervolg gaan we wel meer kijken waar onze leden behoefte aan hebben. Het is zeker niet de bedoeling dat wij de thema’s voorschrijven, aan de hand van een onderzoek willen we achterhalen welke onderwerpen leven. En als er leden zijn die zelf iets willen organiseren, dan staan wij daar zeker ook voor open. Graag zelfs, we doen het uiteindelijk met elkaar.”

Lees ook: Samenwerking Sportbedrijf Rotterdam en Albeda Sportcollege: een baan én na één jaar een diploma

Geen concurrent

Zeker in een branche waar de uitdagingen groot zijn, is samenwerking van cruciaal belang. Ruitenberg ziet de zwembaden in de regio dan ook zeker niet als concurrenten. “Ik kijk er zo helemaal niet naar en heb ook totaal geen vrees voor zwembaden in de nabije omgeving. De vijver waar we uit vissen is groot genoeg, het is belangrijker dat wij elkaar helpen. Tijdens corona zagen we allemaal hoe cruciaal het is dat we samen optrekken. Zeker in een branche die zo divers is en waar niet één partij de branche vertegenwoordigt. Bij ons is iedereen daarom welkom, het maakt niet uit of je nu een zwembad hebt van de gemeente, een zwemschool, buitenbad met een stichting of onderdeel uitmaakt van een exploitatiemaatschappij of sportbedrijf. Uiteindelijk willen wij allemaal hetzelfde: zoveel mogelijk mensen plezier laten beleven aan het water. Om dit te realiseren staan we samen nog altijd sterker.” Waarop Bergevoet aanvult dat hij ook een toegevoegde waarde ziet voor de kleinere zwembaden of zwemscholen. “Ik weet wat de voordelen zijn voor een zwembad als je onderdeel uitmaakt van een groter geheel, met onze stichting is dat nu ook haalbaar voor wie dit niet heeft. Zo hebben wij het mogelijk gemaakt voor de aangesloten zwembaden en zwemscholen om naar een congres van de VSG over duurzaamheid te gaan. Normaal gesproken zou dit congres niet voor iedereen van de stichting toegankelijk zijn, nu kunnen zij daar wel heen om zich te laten informeren.” De Hoornse Vaart behoort niet tot een exploitatiemaatschappij maar Ruitenberg realiseert zich wel dat hij als grote accommodatie verbonden aan Alkmaar Sport andere baden kan helpen. “Laatst was er een buitenbad dat een aantal lifeguards moest opleiden, maar helaas onvoldoende voor een training. Zij hebben zich toen aangesloten bij een training bij ons en zo de benodigde papieren gehaald. Voor dit buitenbad cruciaal, zonder deze opleiding hadden zij de deuren niet kunnen openen. Een mooi voorbeeld van hoe je elkaar kunt bijstaan in het belang van de zwembranche.”

Hoewel beide heren al heel blij zijn met de 44 aangesloten zwembaden, is er volgens Bergevoet zeker nog potentie om te groeien. “Nog lang niet alle zwembaden van Noord-Holland zijn aangesloten en zij zijn natuurlijk van harte welkom. Daarnaast heeft de stichting Samenwerkende Zwembaden in Zuid-Holland contact met ons gelegd, het is alleen maar fijn als wij zo met nog meer zwembaden en zwemscholen kennis kunnen uitwisselen. Maar wij blijven als stichting wel binnen de grenzen van Noord-Holland, onze kracht is juist dat wij dichtbij elkaar zitten.” Ruitenburg onderschrijft dit, tegelijkertijd benadrukt hij het belang van meer samenwerking op landelijk niveau. “We zijn als zwembranche nu veel te veel versnipperd, maar we hebben wel de hele branche nodig om Nederland zwemveilig en vitaal te maken en houden. Laten we dus vooral landelijk samen optrekken en daarbij de kracht van regionale samenwerking niet uit het oog verliezen.” 

Dit artikel verscheen eerder al in ZwembadBranche #89

Wil jij de komende editie van ZwembadBranche ook (thuis) ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis abonnement via deze link.