Op zoek naar die ene leverancier?

Samenwerking Sportbedrijf Rotterdam en Albeda Sportcollege: een baan én na één jaar een diploma

Samenwerking Sportbedrijf Rotterdam en Albeda Sportcollege: een baan én na één jaar een diploma

Net als zoveel zwembaden en zwemscholen tegenwoordig, kampt ook het Sportbedrijf Rotterdam met personeelstekorten. Om te zorgen dat alle activiteiten gewoon kunnen blijven doorgaan, is men samen met het Albeda Sportcollege een leerwerktraject gestart. Vanaf het begin kunnen leerlingen tegen betaling aan de slag in één van de zwembaden van het sportbedrijf. Na het succesvol doorlopen van het leerwerktraject ontvangen de deelnemers een diploma én krijgen zij een baan aangeboden.

Samenwerking

Het nieuwe leerwerktraject maakt onderdeel uit van een samenwerking tussen Albeda en Sportbedrijf Rotterdam die in 2021 in gang is gezet. Beide partijen hebben destijds een strategische overeenkomst getekend met als doel meer mensen in beweging te krijgen én te houden. Die overeenkomst bestaat uit vier programmalijnen en het nieuwe leerwerktraject is onderdeel van de programmalijn ‘het verbinden van de arbeidsmarkt en het onderwijs’.

Lees ook: Doorwerken na je pensioen: wat betekent dit voor werknemers en werkgevers?

Baangarantie

Nicos Vlachos (Zwembaden Sportbedrijf Rotterdam) is blij dat de samenwerking is uitgebreid met een leerwerktraject. “In deze tijd van krapte is het een ideale mogelijkheid om nieuw en geschikt personeel te werven.” Alle deelnemers die het traject starten, krijgen een betaald jaarcontract van 24 uur bij Sportbedrijf Rotterdam. Hiervan volgen zij 8 uur onderwijs bij het Albeda Sportcollege en gaan zij voor 16 uur aan het werk. “Het grote voordeel is dat men gelijk aan de slag kan en het geleerde direct in de praktijk kan brengen. Voor ons is het natuurlijk ook fijn omdat wij hiermee gemotiveerd personeel kunnen inzetten.” Na het succesvol doorlopen van het traject ontvangen de deelnemers het MBO-diploma Dienstverlening Sport en Recreatie. Daarnaast geeft het sportbedrijf bij een succesvol doorlopen opleiding een baangarantie, wat betekent dat de selectieprocedure direct van groot belang is. “Voor ons is het natuurlijk belangrijk om vooraf te bepalen of iemand de potentie heeft en binnen ons team past en dus pakken we de selectie zorgvuldig aan.” Gedurende het jaar steekt het sportbedrijf heel veel tijd en energie in de begeleiding. “Men werkt voornamelijk op één locatie en is daar gekoppeld aan een ervaren zwemonderwijzer die verantwoordelijk is voor de begeleiding. Hiermee kunnen wij de deelnemers goed klaarstomen voor het werken in het zwembad na hun diploma.”

Arbeidsmarkt

Albeda is blij met de samenwerking met het Sportbedrijf Rotterdam. “We willen als sportcollege inspelen op de behoefte op de arbeidsmarkt, in dit geval de zwembranche. Gezamenlijk willen wij het tekort oplossen door de krachten en expertise te bundelen in deze op maat vormgegeven opleiding in de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)  waarbij deelnemers in 1 jaar tijd volledig gekwalificeerd worden als zwemonderwijzer.” Een ambitieus plan en Maike Kooijman, adjunctdirecteur van het cluster Lifestyle, Sport en Entertainment bij Albeda, benadrukt dat er vanuit het sportcollege daarom ook veel tijd wordt gestoken in het voortraject. “Zo’n verkort traject is niet voor iedereen geschikt, wij kijken vooraf daarom heel goed om een goede inschatting te kunnen maken of iemand dit aankan. Daarnaast doen we uiteraard een zwemtest, je moet aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen om zwemonderwijzer te kunnen worden.” Ook op de lange termijn zet het college zich in voor de zwembranche. “We hebben afgesproken dat we studenten tijdens hun opleiding gerichter motiveren om voor de zwembranche te kiezen zodat er ook op de middel tot langere termijn meer zwemonderwijzers beschikbaar komen.”

Gemotiveerd

Inmiddels zijn de eerste studenten aangenomen. Nicos spreekt zich erg tevreden uit. “Er bleek gelukkig veel belangstelling te zijn voor dit unieke leerwerktraject. We hebben een mooie gemêleerde samenstelling weten te vinden op basis van de sollicitatiegesprekken en de zwemtest. Deze mensen zijn erg gemotiveerd en grijpen de uitdaging met beide handen aan. De combinatie van leren en werken biedt ons de mogelijkheid om dit enthousiasme om te zetten in de ontwikkeling tot kwalitatieve nieuwe zwemonderwijzers. Het is fijn om mensen op deze manier te laten ervaren hoe ontzettend leuk het is om in deze branche werkzaam te zijn.”
Pomaz