15 oktober ZwembadBranche Dag

Open Water seizoen in de startblokken: praktische tips voor de zwemliefhebbers

Zeker met dit mooie weer kijkt menig ‘open water zwemliefhebber’ alweer uit naar het open water seizoen. Nederland is een waterrijk land en heeft heel veel mooie natuurlocaties waar je als zwemliefhebber je hart kunt ophalen. En deze groep zwemliefhebbers wordt alleen maar groter. Sporten in de natuur neemt in populariteit toe en dus ook de vraag naar zwemevenementen in het open water. Denk bijvoorbeeld maar aan de verschillende ‘swims’ die worden georganiseerd om geld op te halen voor goede doelen. Een mooie kans ook zeker voor de zwembranche.

Zwemmen in open water is een fijne afwisseling voor zwemmers in het zwembad. En als je meedoen wil doen met openwater evenementen is het zwemmen door het jaar heen in een zwembad zeker geen overbodige luxe. Het zwemmen in open water vergt namelijk wel enige voorbereiding. Ben jij klaar voor de stap naar het open water? Voor wie een paar mooie zwemtochten in open water wil doen heeft de KNZB een paar praktische tips.

Bepalingen NK Marathon

De KNZB organiseert jaarlijks in samenwerking met de lokale zwemverenigingen Nederlandse Kampioenschappen in het Open Water zwemmen. Dat zijn de NK Marathon en de ONK Open Water Zwemmen. Per 16 mei zijn de bepalingen voor de NK Marathon beschikbaar. Je kunt alle details vinden op de Kampioenschapspagina van de KNZB.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Wetsuits: welke pakken zijn toegestaan?

De wetsuitregel is een feit. De FINA heeft een lijst met goedgekeurde pakken, maar als je nu een pak hebt die niet op deze lijst staat? In bepaalde gevallen zijn die ook te gebruiken. Om het zeker te weten kun je het hiervoor gepubliceerde artikel ‘Controle wetsuits’ lezen.

Open Water boek

Op de KNZB site staat een handig overzicht met alle wedstrijden en daarbij directe links naar de webkalender en websites van de organisaties. De wedstrijdkalender vervangt het Open Water Boek deel A dat jarenlang in papieren versie verscheen.

Lees ook: Tips voor zwemmen in het buitenwater

Triathleten

Sporters die lid zijn van de Triathlonbond mogen al enkele jaren deelnemen aan het Lange Afstand Circuit (zwembad) en Open Water wedstrijden en KNZB zwemmers mogen ook uitkomen bij NTB wedstrijden. Hierover kun je meer lezen in het samenwerkingsverband.

Mijn Zwemcoach

Sinds vorig jaar kunnen je ook als deelnemer aan Mijn Zwemcoach deelnemen aan Open Water wedstrijden bij afstanden tot en met 2000m. Ook kun je een dagstartvergunning via Mijn Zwemcoach aanschaffen en je daarmee inschrijven in OLOWIS.


advertentie