23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Portretrecht op Instagram: need to know

Als je actief bent op Instagram, persoonlijk maar ook zakelijk, heb je te maken met privacyrechten. Internet, social media en recht op privacy hebben namelijk meer met elkaar te maken dan je denkt. De regels voor auteurs- en portretrecht gelden ook op internet en social media en gaan niet alleen over geschreven tekst, foto’s vallen hier ook onder. Je kunt namelijk niet zomaar een foto zonder toestemming van iemand op je Instagram zetten, maar het is zeker niet verboden om foto’s van anderen te plaatsen op Instagram. Om te voorkomen dat je – al dan niet per ongeluk – de fout in gaat en inbreuk maakt op iemands portretrecht, geven wij hier een paar tips over wat wel en niet kan. Uiteraard, bij twijfel geldt altijd: niet posten!

Rechten

Portretrecht: Het portretrecht is het recht van een geportretteerde persoon om zich in bepaalde gevallen te verzetten tegen publicatie van hun portret. Onder portret wordt verstaan: elke zichtbare weergave waarop iemand herkenbaar is afgebeeld, bijvoorbeeld in een foto, schilderij, tekening of in filmbeelden. Als er op een foto of film meerdere personen te zien zijn, heeft elk van hen het portretrecht. Overigens geldt dit niet voor foto’s die je maakt van mensen op straat of op openbare evenementen, dat mag namelijk gewoon.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Hoe werkt portretrecht op Instagram?

Doen: Je wilt foto’s maken van het zwembad en je vraagt de modellen vooraf schriftelijke toestemming om deze foto’s te mogen gebruiken.
Niet doen: Je maakt foto’s van klanten die jouw zwembad bezoeken en plaatst ze online. De klant is hier niet blij mee en klaagt bij Instagram, met als gevolg dat de foto’s worden verwijderd.
Twijfelachtig: Iemand heeft een foto van jou gemaakt, op straat, en post deze op Instagram – vergezeld met wat beledigingen. Je uploadt deze foto en maakt er ook een post van op Instagram, en je gaat op de beledigingen in. De maker van de foto klaagt bij Instagram en hierdoor wordt jouw post verwijderd. Ook al heeft de fotograaf jou beledigd, hij/zij heeft auteurs- en eigendomsrecht en die heb jij op deze manier geschonden. Het portretrecht is niet van toepassing, de foto is in een openbare ruimte gemaakt. Haal beledigingen en auteursrechten dus niet door elkaar!
Algemeen: Eigenlijk is het natuurlijk altijd goed om het gewoon te vragen aan diegene die je fotografeert, het staat ook wel zo netjes en zo voorkom je nare verrassingen. En zeker in zwembaden is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn met mensen in badkleding. Zeker voor kinderen in badkleding geldt, wees secuur en vraag toestemming aan de ouders.

Meer weten?

Kun je wel meer tips en handvatten gebruiken over het posten op Instagram? Download dan hier de gratis Instagram Guidelines van New Media Brains. Volgende week vertellen we meer over auteurs- en eigendomsrecht op Instagram.

Deze blog verscheen eerder op de site van de Social Media Monteur, een onderdeel van New Media Brains.