Ook bijblijven als het zwembad gesloten is? Lees nu ZwembadBranche #77

Het jaar 2021 beginnen we met een sluiting, voor de derde keer moesten de zwembaden en zwemscholen half december sluiten en de harde lockdown is verlengd tot 2 maart. Wat betekent dit voor de zwembranche? Vandaag ligt ZwembadBranche #77 bij jou in de bus. Voor deze uitgave vroegen wij zwembaden en zwemscholen wat zij nu doen en of en hoe zij dit gaan overleven. Maar ook hoe blijf je in deze onzekere tijd nu veerkrachtig? Daarnaast kun je natuurlijk ook de ‘gewone’ verhalen en columns lezen zoals je van ons bent gewend.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Alweer gesloten, wat nu?

Geen zwemlessen, aquasporten of banenzwemmen. Geen volle zwemzalen met spelende kinderen en blije gezinnen. Het is stil in het zwembad. Maar wat doe je als het zwembad gesloten is? Zonder water kun je niet veel. Wij vroegen het aan branchegenoten: maken zij nu alles weer schoon, werken zij thuis aan nieuwe plannen en concepten of in andere sectoren waar ze nu extra menskracht heel goed kunnen gebruiken? En hoe staat de FNV hierin, wat zijn je rechten en plichten als werknemer? Maar ook hoe overleef je als zwembad of zwemschool deze crisis en waarom is de speciale uitkering ijsbanen en zwembaden niet voor zwemscholen?

‘Zonder twijfel is duidelijk dat we elkaar nu nodig hebben’

Al sinds 1923 werkt de Sportfondsen Groep aan de vitaliteit van mensen. Men gelooft in de kracht van bewegen en mentale uitdaging en in het plezier om dat samen te doen. Maar nu ligt alles weer stil. Erik Tromp houdt zich als algemeen directeur van Sportfondsen tegenwoordig vooral bezig met het managen van gesloten zwembaden. Hoe heeft hij het afgelopen jaar beleefd en hoe is het om een manager te zijn in crisistijd? “Natuurlijk moet je snel schakelen en indien nodig de focus verleggen. Maar crisis of niet, het managen van het proces blijft hetzelfde. Het heeft geen enkele zin om in blinde paniek beslissingen te nemen.”

Hele jaar door buiten zwemmen: nieuwe trend voor het buitenbad?

Zwemmen in het buitenwater neemt toe in populariteit, maar is zeker in de wintermaanden niet zonder risico’s. Je kunt natuurlijk wel veilig buitenzwemmen, in het buitenbad. Ook in de harde lockdown mag het buitenbad nog steeds open blijven omdat individueel buitensporten is toegestaan. Het De Mirandabad is nooit gesloten geweest en steeds meer buitenbaden openen hun deuren. De animo is groot, het buiten zwemmen is hip en het kan nog wel eens uitdraaien op een nieuwe trend. Saskia Schakel (De Mirandabad), Sylvia Bakker (Vereniging Flevoparkbad) en Age de Jong (Aquacentrum Den Helder) delen hun visie.

Het drukken en verzenden van ons magazine duurt een week. Zeker in deze tijd kan er in een week veel gebeuren. Meld je daarom vandaag nog aan voor onze digitale nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.

‘Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang’

‘Never waste a good crisis’, een oneliner die je tegenwoordig vaak voorbij ziet komen. De geschiedenis heeft ons immers geleerd dat crises het beste in mensen naar boven kunnen halen. Maar inmiddels duurt het wel lang en wordt ook de pijn steeds meer gevoeld. De overheid heeft het over veerkracht. Maar hoe blijf je veerkrachtig in deze langdurige crisis? Volgens filosoof Lammert Kamphuis gaat het erom dat we ‘perspectivistisch leniger’ worden en vooral ook niet vergeten stil te staan bij ons leed. “Net als in een rouwproces moet er nu ook ruimte zijn voor het verdriet van mensen.”

En meer… veel meer!

Zo deelt Margot van Beusekom haar visie op de rol van sportbonden en verenigingen en stelt zij voor om kinderen tot hun twaalfde niet te laten binden aan een specifieke sport: ‘laat kinderen zich breed oriënteren’ en natuurljk delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie op ontwikkelingen in de zwembranche.

Lees ZwembadBranche #77 online via deze link