Lockdown verlengd: zwembaden en zwemscholen langer dicht

De harde lockdown waarin wij zitten vanaf half december wordt verlengd tot 2 maart. In de wandelgangen werd dit al gezegd, vanavond heeft onze premier dit bevestigd. De cijfers dalen en ook de druk op de ziekenhuizen neemt af, maar de onzekerheid over de Britse variant is groot en de angst voor een derde golf ook. Vanaf 8 februari kunnen kinderen wel weer naar de basisschool en de opvang, maar ook daar is voorzichtigheid geboden. De kinderen die zo graag willen zwemmen moeten dus nog geduld hebben, net als al die andere zwemfans. Voor de diehards, buiten zwemmen in het buitenbad mag nog wel en gebeurt ook op steeds meer plekken.

Stil

Natuurlijk staat onze gezondheid voorop, niemand wil dat de druk op de zorg te groot wordt en we willen kwetsbare mensen beschermen. Versoepelen kan alleen als het verantwoord is, zover is het nog niet. Tegelijkertijd zien we dat de maatregelen niet zonder gevolgen zijn. Als we kijken naar de zwembaden en zwemscholen betekent dit geen zwemles voor onze zwemleskinderen die zo nodig zwemveilig moeten worden, geen sociaal beweeguurtje voor onze senioren, geen banenzwemmen voor mensen die juist nu vitaal willen blijven. Ook geen trainen voor de amateur zwemsport. Treffend schreef Marijn de Vries, oud-profwielrenner, in haar column voor de Trouw over het gapende gat dat nu ontstaat aan de onder- en bovenkant van sport. Talent voor topsport staat stil. Maar ook de groep jeugd tussen 12 en 18 jaar die al zo moeilijk te bereiken is, raken we nog meer kwijt. We kweken zo ongezonde jongeren, aldus Marijn. Therapeutisch zwemmen mag gelukkig nog wel, maar alle zwembaden zijn nog dicht. Dit betekent dat veiligheidsregio’s kunnen toestaan dat revalidatiebaden voor die doeleinden hun deuren openen.

Prioriteit op routekaart?

Wordt het belang van bewegen gezien? Minister Van Ark erkent het belang van sport en bewegen voor onze vitaliteit en onze afweer en bewegen kan zorgen voor de broodnodige afleiding in stressvolle tijden. Cijfers onderstrepen dit. We zien nu ook het levende bewijs: het niet sporten creëren in meerder opzichten een leegte. Daarbij heeft de sportbranche, en zeker ook de zwembranche, laten zien dat je binnen en buiten veilig en verantwoord kan bewegen. Op de routekaart is ook bij het hoogste risico ‘zeer ernstig’ binnen sporten toegestaan. ‘Sportbeoefening binnen- en buitensportlocaties: alleen op 1,5m afstand en groepsgrootte van max. 2 personen (geen wedstrijden, geen groepslessen) met uitzondering van kinderen t/m 17 jaar, voor georganiseerde jeugdactiviteiten, topsporters en topsportcompetities.’ In de verzwaring van nu is binnen sporten nog niet toegestaan, maar krijgt bewegen en dus ook zwemmen, daarmee wel prioriteit? Het zou fijn zijn. Zodra versoepelingen verantwoord zijn, is het tijd voor sporten en bewegen. Het verdient topprioriteit voor onze jeugd, de senioren, chronisch zieken, topsporters in spe, recreanten. Wij kunnen niet wachten weer te mogen werken aan een zwemveilig en vitaal en gezond Nederland!

Lees hier de routekaart coronamaatregelen per risiconiveau.

Wil jij weten over wat jouw collega’s nu doen, hoe je in deze tijd veerkrachtig blijft en waarom de specifieke uitkering voor zwembaden is, maar helaas niet voor zwemscholen? Eind deze week ligt de nieuwste uitgave van ZwembadBranche met artikelen over deze coronatijd en meer. Nog geen abonnement? Meld je vandaag nog aan.

Sera Dataduiker